Zupa warzywna

Zupa warzywna

Składniki na na 1 porcję (300g):

    Zupa warzywna
  • 3 litry wody
  • szyja z indyka lub noga (pozbawiona skóry)
  • mieszanka wiosenna warzyw mrożonych
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka korzeń
  • seler korzeniowy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • por
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny gruboziarnisty nie mielony
  • sól gruboziarnista morska

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 5 liści laurowych. Wodę posolić maksymalnie 1 łyżeczką soli morskiej.

Włoszczyznę (marchew, seler i pietruszkę) oczyścić, opłukać pod bieżąca wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do wody. Dodać oczyszczony kawałek pora (wcześniej pozbyć się wierzchnich liści pora).

Szyję oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Najpierw w innym garnku z wodą doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, a następnie przełożyć do garnka z włoszczyzną.

Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut.

Wyjąć kawałek pora i wyrzucić. Wyjąć mięso i obrać a następnie ponownie przełożyć mięso do garnka z wodą.

Dodać mrożone warzywa oraz kasze jaglaną i gotować całość 20-25 minut.

Na koniec zupę można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
84 kcal
Białko:
4.2 g
Tłuszcz:
3.3 g
Węglowodany:
12.9 g
Błonnik:
3.6 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Warzywa użyte do przygotowania tej zupy należą do produktów prozdrowotnych, bogatych w witaminy i błonnik pokarmowy. Od ich codziennego spożycia zależy w znacznym stopniu nasze zdrowie. Kasza jaglana jest bogatym źródłem żelaza. Mięso w tym daniu dostarcza białka, tłuszczu i witamin z grupy B. Dodając mięso pamiętajmy, aby zdjąć z niego skórę, która zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmiar w diecie nie jest pożądany.