Zupa warzywna
Składniki na na 1 porcję (300g):
- 3 litry wody
- szyja z indyka lub noga (pozbawiona skóry)
- mieszanka wiosenna warzyw mrożonych
- 2 marchwie
- 1 pietruszka korzeń
- seler korzeniowy
- 100 g kaszy jaglanej
- por
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny gruboziarnisty nie mielony
- sól gruboziarnista morska
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 5 liści laurowych. Wodę posolić maksymalnie 1 łyżeczką soli morskiej.
Włoszczyznę (marchew, seler i pietruszkę) oczyścić, opłukać pod bieżąca wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do wody. Dodać oczyszczony kawałek pora (wcześniej pozbyć się wierzchnich liści pora).
Szyję oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Najpierw w innym garnku z wodą doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, a następnie przełożyć do garnka z włoszczyzną.
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut.
Wyjąć kawałek pora i wyrzucić. Wyjąć mięso i obrać a następnie ponownie przełożyć mięso do garnka z wodą.
Dodać mrożone warzywa oraz kasze jaglaną i gotować całość 20-25 minut.
Na koniec zupę można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza:
Okiem dietetyka:
Warzywa użyte do przygotowania tej zupy należą do produktów prozdrowotnych, bogatych w witaminy i błonnik pokarmowy. Od ich codziennego spożycia zależy w znacznym stopniu nasze zdrowie. Kasza jaglana jest bogatym źródłem żelaza. Mięso w tym daniu dostarcza białka, tłuszczu i witamin z grupy B. Dodając mięso pamiętajmy, aby zdjąć z niego skórę, która zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmiar w diecie nie jest pożądany.