Sok owocowo-warzywny

Składniki na 2 porcje:
- 1 banan
- 1 brzoskwinia
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 500 ml soku pomarańczowego
- kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
Brzoskwinie, marchew i jabłko obrać ze skórki. Zblenderować na jednolita masę, dodać sok pomarańczowy, wymieszać. Dodać kilka kropel soku z cytryny, ponownie wymieszać.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
184 kcal
Białko:
2.7 g
Tłuszcz:
0.6 g
Węglowodany:
45.1 g
Błonnik:
3.9 g

Okiem dietetyka:
Przepis na pyszny sok owocowo-warzywny o pomarańczowej barwie, który posiada wysoką wartość odżywczą. W skład soku wchodzą owoce takie jak: banan – zasobny w potas, jabłko, brzoskwinia oraz warzywa takie jak marchew, która szczególnie bogata jest w beta karoten. Gęsta konsystencja koktajlu oraz jego wartość energetyczna sprawia, że może on zastąpić nam drugie śniadanie.