Sałatka z lazurem, melonem i truskawkami

Sałatka z lazurem, melonem i truskawkami

Składniki na 1:

    Sałatka z lazurem, melonem i truskawkami
  • ser lazur z niebieską pleśnią – 50 g
  • melon galia – 200 g
  • truskawki – 100 g
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Ser lazur pokroić w kostkę. Rukolę umyć pod bieżącą wodą. Melon obrać ze skórki i pokroić podobnie jak truskawki na grubszą kostkę.

Garść truskawek zblenderować na sos i polać nimi sałatkę.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
256 kcal
Białko:
12.7 g
Tłuszcz:
14.7 g
Węglowodany:
22.2 g
Błonnik:
3.7 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Pyszna i dietetyczna sałatka warzywno – owocowa to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Truskawki są znakomitym rezerwuarem witaminy C, rukola zaś witaminy K i kwasu foliowego oraz odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ser lazur pomimo dość dużej zawartości tłuszczu jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka.