Sałatka z lazurem, melonem i truskawkami

Składniki na 1:
- ser lazur z niebieską pleśnią – 50 g
- melon galia – 200 g
- truskawki – 100 g
- garść rukoli

Przygotowanie:
Ser lazur pokroić w kostkę. Rukolę umyć pod bieżącą wodą. Melon obrać ze skórki i pokroić podobnie jak truskawki na grubszą kostkę.
Garść truskawek zblenderować na sos i polać nimi sałatkę.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
256 kcal
Białko:
12.7 g
Tłuszcz:
14.7 g
Węglowodany:
22.2 g
Błonnik:
3.7 g

Okiem dietetyka:
Pyszna i dietetyczna sałatka warzywno – owocowa to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Truskawki są znakomitym rezerwuarem witaminy C, rukola zaś witaminy K i kwasu foliowego oraz odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ser lazur pomimo dość dużej zawartości tłuszczu jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka.