Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Składniki na 4 porcje:

    Kurczak w sosie słodko kwaśnym
  • 200 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 duża marchew
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy – 100 g
  • 1 puszka plastrów ananasa
  • 2 łyżki oleju roślinnego rzepakowego
    • Sos:
  • 2 łyżki stołowe ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • mąka pszenna do oprószenia kurczaka
  • sok z plastrów ananasa
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Sos:

Wszystkie składniki sosu oraz wymieszać ze sobą w jednym naczyniu.

Pozostałe czynności

Pierś z indyka opłukać, pokroić na kwadraty, oprószyć solą, pieprzem, papryką czerwoną w proszku oraz mąką pszenną. Odstawić.

Ananasa pokroić w kostkę. Marchew pokroić w cieniutkie paseczki (słupki), cebulę posiekać na drobno. Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pokrojone paprykę i marchew oraz 1/4 szklanki wody, dusić pod przykryciem około 15 -20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie całość przełożyć do rondla, a na patelni podsmażyć pokrojonego indyka, po czym dodać do pozostałych składników w rondlu.

Rondel podgrzewać na wolnym ogniu 3 minuty delikatnie mieszając, dodać ananasa oraz odsączoną kukurydzę , całość zalać rozrobionym sosem i doprowadzić do zagotowania się. Sos należy cały czas mieszać, aby nie przywarł. Od momentu zagotowania się sosu po gotować jeszcze przez 1-2 minuty.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym najlepiej podawać z ryżem długoziarnistym lub brązowym.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
639 kcal
Białko:
20.2 g
Tłuszcz:
9.7 g
Węglowodany:
122.8 g
Błonnik:
6.9 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na mały wyjątek, by zjeść coś słodkiego – dlaczego nie mógł by być to np. zdrowy obiad. Kurczak w sosie słodko kwaśnym to danie, w którym przeważa duża ilość owoców i warzyw, a więc także duża porcja witamin i składników mineralnych. Spożywając danie z ryżem długoziarnistym bądź lepiej z ryżem brązowym dostarczamy do naszego organizmu cenne węglowodany złożone. Kurczak lub indyk to przykład chudego mięsa obfitującego w duże ilości białka oraz takich składników mineralnych jak cynk oraz witamin z grupy B.