Skuteczne odchudzanie na wiosnę
Wiosną świat wydaje się nam bardziej kolorowy, dlatego nasze talerze przepełnione są kolorowymi sałatkami owocowo- warzywnymi a szklanki napełnione zmyślnymi koktajlami o niepowtarzalnych kolorach. Nie zawsze jednak głowa pełna pomysłów jest motywacją do wcielenia planów w życie. Czasami po prostu brakuje nam czasu lub chęci.
Pięć warzyw, które oczyszczają organizm z toksyn
Detoks oraz oczyszczające głodówki stały się ostatnio bardzo popularne. Wątroba i nerki, to dwa bardzo ważne narządy, które biorą udział w procesie detoksykacji, czyli odtruwania organizmu z toksyn. Co możemy zrobić, aby je wspomóc? Przede wszystkim należy postawić na zdrowe odżywianie a co najważniejsze spożywanie wraz z dietą warzyw bogatych w antyoksydanty.
Poświąteczne odchudzanie - jak zrzucić zbędne kilogramy
Jeśli podobnie jak ja pozwoliliście sobie w święta na chwilę zapomnienia i posiłkową rozpustę a chcecie już niedługo pokazać ładną linię podczas sylwestrowej zabawy? Nie ma powodów do zmartwień, teraz otrzymacie kilka wskazówek jak zadziałać szybko i skutecznie.Po pierwsze odłóżcie dania świąteczne na bok, teraz należy odciążyć żołądek i wszystkie narządy pracujące intensywniej podczas spożywania ciężkostrawnych posiłków takie jak np. wątrobę.
Czym najlepiej popijać lekarstwa?
Lekarstwa dla każdego z nas to chleb powszedni. Boli nas głowa sięgamy po tabletkę, mamy katar stosujemy inhalacje, jeśli pojawią się problemy ze stawami – kupujemy w aptece maść rozgrzewającą, nie wspominając już o antybiotykach przepisywanych na receptę przez lekarzy.
Co zawierają przyprawy
Już we wczesnej epoce kamiennej ludzie oprócz mięsa jadali owoce leśne, bulwy i korzenie niektórych roślin. Znaleziska archeologiczne z młodszej epoki kamiennej dowodzą, że znano wówczas arcydzięgiel, kminek, mak i pasternak, co oznacza, że ówczesny człowiek urozmaicał smak swoich posiłków. Przyprawy to składniki dodawane w niewielkich ilościach do potraw dla polepszenia smaku, zapachu lub barwy. W większości są to produkty pochodzenia roślinnego – rośliny przyprawowe, zawierające substancje czynne, w tym silnie aromatyczne i smakowe oraz składniki mineralne i witaminy. Dzielą się na ziołowe i warzywne.
Zdrowe odchudzanie
W odchudzaniu chodzi o spadek masy ciała oraz o odtłuszczenie organizmu. Jednym z głównych problemów jest nadmiar tkanki tłuszczowej w ciele, spożywanie pokarmów wysokoenergetycznych – wręcz odwrotne do zapotrzebowania organizmu oraz brak aktywności fizycznej. Jak zdrowo i skutecznie schudnąć?
Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłoń w Polsce jest najpowszechniej uprawianym drzewem owocowym. Produkcja jabłek jest u nas największa i najbardziej rozpowszechniona spośród wszystkich gatunków owocowych, stanowi około 84% ogólnej ilości owoców z drzew. Na szerokie upowszechnienie produkcji jabłek wpłynęła wyjątkowa wartość gospodarcza tych owoców oraz sprzyjające warunki klimatyczne i ekonomiczne, a także wieloletnia tradycja sadownicza w naszym kraju.