Witamina E

Witaminą E określa się całą grupę tokoferoli, najbardziej znany z nich to alfa – tokoferol. Witamina E bierze udział w regeneracji komórek oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Jej ilość w organizmie ulega obniżeniu pod wpływem tlenu oraz promieni słonecznych działających na skórę. Witamina ta poprawia krążenie krwi, bierze udział w gojeniu się ran, zapobiega powstawaniu pęcherzy i blizn oraz umożliwia całkowitą regenerację skóry po urazach. Wpływa także korzystnie na płodność i potencję seksualną.
Rola w organizmie:
- Witamina E jest swoistym antyoksydantem
- Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu
- Bierze udział w syntezie hemu
- Zapobiega zmianom w układzie nerwowym
- Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych
- Nie zaobserwowano zatrucia po spożyciu większych ilości witaminy E niż przewiduje norma spożycia na tą witaminę. Dawki powyżej 1000 mg/dzień przy normie równej 10 mg/dzień mogą powodować: bóle głowy, senność, zmęczenie, zaburzenia jelitowe, podwójne widzenie.
- Wykorzystanie w organizmie określa się na około (20-80%) w zależności od trawienia i wchłaniania indywidualnego danego organizmu a także od ilości spożytej. Witamina E wchłonięta w przewodzie pokarmowym transportowana jest do wątroby. W miarę potrzeb jest następnie transportowana do innych tkanek lub gromadzona jest w tkance tłuszczowej.
Gdzie szukać witaminy E – czyli najlepsze źródła pokarmowe:
- Tłuszcze - 30%
- Produkty zbożowe – 16%
- Warzywa – 8%
- Oleje roślinne, nasiona soi, warzywa liściaste, jaja, całe nasiona zbóż
Zalecane zapotrzebowanie:
Grupa, płeć, wiek | Zapotrzebowanie w mg α-tokoferolu/dobę |
Dzieci 1-3 4-6 7-9 Chłopcy 10-18 Dziewczęta 10-18 |
6 6 7 10 8 |
Mężczyźni | 10 |
Kobiety | 8 |
Ciąża Laktacja |
10 11 |