Witamina E

Witamina E

Witaminą E określa się całą grupę tokoferoli, najbardziej znany z nich to alfa – tokoferol. Witamina E bierze udział w regeneracji komórek oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Jej ilość w organizmie ulega obniżeniu pod wpływem tlenu oraz promieni słonecznych działających na skórę. Witamina ta poprawia krążenie krwi, bierze udział w gojeniu się ran, zapobiega powstawaniu pęcherzy i blizn oraz umożliwia całkowitą regenerację skóry po urazach. Wpływa także korzystnie na płodność i potencję seksualną.




Rola w organizmie:

  • Witamina E jest swoistym antyoksydantem
  • Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu
  • Bierze udział w syntezie hemu
  • Zapobiega zmianom w układzie nerwowym
  • Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych
  • Nie zaobserwowano zatrucia po spożyciu większych ilości witaminy E niż przewiduje norma spożycia na tą witaminę. Dawki powyżej 1000 mg/dzień przy normie równej 10 mg/dzień mogą powodować: bóle głowy, senność, zmęczenie, zaburzenia jelitowe, podwójne widzenie.
  • Wykorzystanie w organizmie określa się na około (20-80%) w zależności od trawienia i wchłaniania indywidualnego danego organizmu a także od ilości spożytej. Witamina E wchłonięta w przewodzie pokarmowym transportowana jest do wątroby. W miarę potrzeb jest następnie transportowana do innych tkanek lub gromadzona jest w tkance tłuszczowej.

Gdzie szukać witaminy E – czyli najlepsze źródła pokarmowe:

  • Tłuszcze - 30%
  • Produkty zbożowe – 16%
  • Warzywa – 8%
  • Oleje roślinne, nasiona soi, warzywa liściaste, jaja, całe nasiona zbóż

Zalecane zapotrzebowanie:

Grupa, płeć, wiek Zapotrzebowanie w mg α-tokoferolu/dobę
Dzieci
1-3
4-6
7-9
Chłopcy
10-18
Dziewczęta
10-18

6
6
7

10

8
Mężczyźni 10
Kobiety 8
Ciąża
Laktacja
10
11

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: