Warzywa, które przedłużają młodość

Warzywa, które przedłużają młodość

Spożywanie związków zawartych w warzywach ma działanie nie tylko antynowotworowe, ale także przyczyniające się do odnowy komórek i zachowania młodości na dłużej.

Czosnek

Czosnek to warzywo, które ma silne właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze, o których decydują specyficzne związki siarki (ajoen, alliina, skorydynina A i B, trój glikozydy i inne). Garlicyna zawarta w czosnku decyduje o skutecznym działaniu w infekcjach układu moczowego, przy biegunkach bakteryjnego i amebowego pochodzenia oraz szczególnie cenna w gruźlicy płuc. Choć zawartość związków mineralnych w czosnku jest nieznaczna, to takie pierwiastki jak selen i german występują w większych ilościach niż w innych gatunkach warzyw; maja one działanie antykancinogenne. Czosnek ma także działanie antymiażdżycowe i ogólnie wzmacniające.

Marchew

Do specyficznych substancji o działaniu leczniczym występujących w korzeniu marchwi należą karotenoidy, beta karoten, substancje siarkowe, znaczne substancje bifidum, które wpływają na wzrost i rozwój bakterii, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu właściwego odczynu jelit, zapobiegają powstawaniu infekcji przewodu pokarmowego.

Seler korzeniowy

Zawiera znaczne ilości składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz witamin: C, beta-karotenu a także olejków eterycznych.

Seler korzeniowy

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego reguluje procesy w przewodzie pokarmowym, działa leczniczo (zapobiega powstawaniu miażdżycy, artretyzmowi, przedłuża młodość), odtruwająco i regulująco na przemianę materii. Jest zasobny w takie składniki mineralne jak potas, fosfor i wapń; zawiera także substancje lecznicze takie jak: olejki eteryczne między innymi Limonem i Selimem, flawonoidy i puryny.

Burak ćwikłowy

Buraki są zasobne zwłaszcza w węglowodany, ze składników mineralnych na uwagę zasługują potas oraz żelazo. Burak ćwikłowy ma dużą zawartość antocyjanów i flawonoidów mających właściwości antyrakowe oraz regulujące trawienie.

Cebula

Cebula to warzywo bardzo skuteczne w chorobach reumatycznych, chorobach układu moczowego, artretyzmie, zapaleniu stawów ponadto działa wykrztuśnie, antynowotworowo, antyseptycznie, antywirusowo a także dzięki dużej zawartości substancji zbliżonej do insuliny – obniża poziom cukru we krwi. Ma właściwości antybakteryjne , diuretyczne, przeciwastmatyczne, hamuje także rozwój paciorkowców, gronkowców oraz bakterii takich jak salmonella oraz shigella.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: