Skuteczne odchudzanie na wiosnę
Czy to już czas na to, aby zbudzić się z zimowego snu i rozpocząć zrzucanie kilogramów po okresie długiego letargu?
Zastanawiasz się więc od czego zacząć i jak postawić pierwsze kroki?
Święta to niezbyt sprzyjający czas na budowanie idealnej sylwetki. Duża różnorodność smakowitych i aromatycznych potraw na jednym stole często skłania nas do podejmowania decyzji o spróbowaniu prawie wszystkich z nich. Tak jak okres przedświąteczny może zachwiać naszą mobilizację do stosowania zdrowej diety, tak też okres po świętach będzie dla nas kluczowy. Wiosna daje nam wiele nowych możliwości. Pojawiają się pierwsze warzywa niespotykane do tej pory zimą. Nabieramy większej ochoty do kosztowania takich dobrodziejstw jak szczypiorek i rzodkiewka, mamy w głowie coraz to więcej nowych pomysłów na zmyślne i smaczne potrawy. Wiosną świat wydaje się nam bardziej kolorowy, dlatego nasze talerze przepełnione są kolorowymi sałatkami owocowo- warzywnymi a szklanki napełnione zmyślnymi koktajlami o niepowtarzalnych kolorach. Nie zawsze jednak głowa pełna pomysłów jest motywacją do wcielenia planów w życie. Czasami po prostu brakuje nam czasu lub chęci.
Najlepiej zacząć od drobnych kroczków, wprowadzić do diety 4 do 5 posiłków małoobjętościowych, zachować odstęp 3 godzin pomiędzy spożywanymi posiłkami oraz pić 1,5 litra wody. Aby dieta dawała nam pozytywne rezultaty najlepiej w pierwszej kolejności wyeliminować z niej cukier i słodycze, ciężkostrawne tłuste posiłki oraz słone przekąski. Zamiast słodzonych i gazowanych napojów starajmy się pić wodę lub słabe esencje herbat (może być to herbata zielona lub czerwona). Pamiętajmy także o rybach, codziennej świeżej porcji warzyw i owoców. Posiłki powinny być kolorowe i smaczne.
Bardzo dobre efekty przynosi wzajemne wsparcie grupowe, wymienianie się pomysłami na posiłki, opisywanie tego co nas motywuje i co nam pomaga. Podczas omawiania tego, co można zjeść zaczynamy nabierać ochoty na przyrządzanie wymienionych potraw oraz poznawanie nowych smaków. Niekoniecznie koleżanka, która też jest na diecie spożywała pastę z cieciorki z ogórkiem kwaszonym i cebulką a my niekoniecznie znamy smak sałatki z liści szpinaku z pomidorami suszonymi, łososiem wędzonym oraz papryką czerwoną. Wzajemna motywacja i wsparcie może zagwarantować nam sukces.
Kiedy do diety dołączymy jeszcze aktywność fizyczną to nasze dodatkowe kilogramy struchleją na samą myśl o tym, co ich czeka. Dieta nie jest bowiem rzeczą trudną, czasami okazuje się, że przyzwyczajeni do nowego trybu życia nie możemy z niego tak łatwo zrezygnować i staje się on naszą codziennością. Jeśli przez dłuższy czas zmniejszycie ilość soli w wodzie, w której gotujecie ziemniaki, to po powrocie do poprzedniej dawki soli, ziemniaki będą dla Was po prostu za słone.
Śniadanie
- Owsianka na mleku z dodatkiem suszonej żurawiny i posiekanymi orzechami włoskimi, herbata zielona
II śniadanie
- Kanapka z grahamką, pieczonym schabem ze śliwką, papryką i sałatą, szklanka soku pomarańczowego
Obiad:
- Pstrąg pieczony w folii, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka wielowarzywna, sok
Podwieczorek
- Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, bananem i kiwi
Kolacja
- Sałatka z brokułem i kurczakiem, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, szklanka wody z cytryną i pomarańczą