Kwas foliowy
Kwas foliowy (folacyna, foliany) występuje w wielu produktach spożywczych. Najbogatszymi jego źródłami są warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, nać pietruszki oraz jarmuż. Niedobór lub brak kwasu foliowego w diecie powoduje zahamowanie prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek oraz zmiany w układzie nerwowym.
Foliany to nazwa określająca grupę związków o bardzo złożonej budowie, wywodzących się od kwasu foliowego. Witamina ta wchłaniana jest z przewodu pokarmowego a następnie transportowana do tkanek głównie do wątroby, gdzie jest magazynowana. Zapasy wystarczają średnio na około 3-4 miesiące. Przyswajalność kwasu foliowego przez organizm ludzki wynosi średnio 50%.
Rola w organizmie:
Kwas foliowy bierze udział w przemianie fosfolipidów i niektórych aminokwasów oraz jest niezbędny do budowy ludzkiego DNA. Jest także potrzebny do budowy cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki płodu.
Skutki niedoboru:
- Hamowanie procesu prawidłowego wzrostu i rozmnażania się komórek
- Zaburzenia czynności krwiotwórczej szpiku oraz niedokrwistość megaloblastyczna
- Zmiany w błonie śluzowej przewodu pokarmowego
- Zmiany w układzie nerwowym
Zwiększone zapotrzebowanie na foliany wykazują kobiety ciężarne, osoby w wieku podeszłym, nadużywające alkoholu, stosujące leki zmniejszające kwasowość żołądka, stosujące środki antykoncepcyjne oraz w przypadku występowania niektórych nowotworów.
Występowanie w żywności:
- Warzywa liściaste (sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokuły, owoce cytrusowe
- Drożdże
- Wątroba, mięso, pełne ziarna zbóż
- Kefir, żółte sery, rośliny strączkowe
Panuje opinia, że spożywanie odpowiednich ilości zielonych warzyw liściastych zapewnia wystarczającą ilość tej witaminy w diecie wegetariańskiej.