Kwas foliowy

Kwas foliowy

Kwas foliowy (folacyna, foliany) występuje w wielu produktach spożywczych. Najbogatszymi jego źródłami są warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, nać pietruszki oraz jarmuż. Niedobór lub brak kwasu foliowego w diecie powoduje zahamowanie prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek oraz zmiany w układzie nerwowym.

Foliany to nazwa określająca grupę związków o bardzo złożonej budowie, wywodzących się od kwasu foliowego. Witamina ta wchłaniana jest z przewodu pokarmowego a następnie transportowana do tkanek głównie do wątroby, gdzie jest magazynowana. Zapasy wystarczają średnio na około 3-4 miesiące. Przyswajalność kwasu foliowego przez organizm ludzki wynosi średnio 50%.

Rola w organizmie:

Kwas foliowy bierze udział w przemianie fosfolipidów i niektórych aminokwasów oraz jest niezbędny do budowy ludzkiego DNA. Jest także potrzebny do budowy cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki płodu.

Skutki niedoboru:

  • Hamowanie procesu prawidłowego wzrostu i rozmnażania się komórek
  • Zaburzenia czynności krwiotwórczej szpiku oraz niedokrwistość megaloblastyczna
  • Zmiany w błonie śluzowej przewodu pokarmowego
  • Zmiany w układzie nerwowym

Zwiększone zapotrzebowanie na foliany wykazują kobiety ciężarne, osoby w wieku podeszłym, nadużywające alkoholu, stosujące leki zmniejszające kwasowość żołądka, stosujące środki antykoncepcyjne oraz w przypadku występowania niektórych nowotworów.

Występowanie w żywności:

  • Warzywa liściaste (sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokuły, owoce cytrusowe
  • Drożdże
  • Wątroba, mięso, pełne ziarna zbóż
  • Kefir, żółte sery, rośliny strączkowe

Panuje opinia, że spożywanie odpowiednich ilości zielonych warzyw liściastych zapewnia wystarczającą ilość tej witaminy w diecie wegetariańskiej.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: