Dlaczego warto jeść jabłka?

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłoń w Polsce jest najpowszechniej uprawianym drzewem owocowym. Produkcja jabłek jest u nas największa i najbardziej rozpowszechniona spośród wszystkich gatunków owocowych, stanowi około 84% ogólnej ilości owoców z drzew. Na szerokie upowszechnienie produkcji jabłek wpłynęła wyjątkowa wartość gospodarcza tych owoców oraz sprzyjające warunki klimatyczne i ekonomiczne, a także wieloletnia tradycja sadownicza w naszym kraju.

Jabłka są szczególnie cenne ze względu na zawartość błonnika pokarmowego (ok. 2%)i pektyn (0,9%). Wśród cukrów zawartych w jabłkach dominuje fruktoza, choć zawierają także glukozę i sacharozę. Ponieważ są powszechnie spożywane i dostępne przez cały rok, więc uważa się je za dobre źródło witaminy C (mimo, że jej zawartość w owocach jest umiarkowana – 9,2 mg%). Jabłka zawierają kwasy organiczne, głównie jabłkowy (0,3 – 0,7%) i cytrynowy (0,1%), oraz łatwo przyswajalne składniki mineralne, miedzy innymi potas, fosfor i wapń. Są również źródłem flawonoidów, które reprezentowane są przez kwercetynę (4,42 mg/100 g porcji jadalnej), należącą do grupy flawonowi oraz katechinę (0,95 mg/100 g porcji jadalnej), należącą do grupy flawanoli.

O wartości smakowej jabłek decyduje głównie zawartość cukrów i olejków eterycznych oraz stosunek ilości cukrów do kwasów organicznych. Czynnikami wpływającymi na smak jabłek są również: konsystencja miąższu, zawartość garbników i pektyn, a także nawożenie (drzewa przenawożone azotem wydają owoce o zielonkawym, niesmacznym miąższu) oraz zbyt obfite owocowanie drzew ( szczególnie w lata chłodne, powoduje, że owoce są niewyrośnięte i niesmaczne).

Słodki smak owoców bardzo często nie jest wynikiem dużej zawartości cukrów, lecz przeważnie małej zawartości kwasów. Słodkie jabłka są mniej cenione i prawie całkowicie nieprzydatne dla przetwórstwa. Jabłka ze względu na zawartość cukrów, kwasów organicznych i związków pektynowych, stanowią bardzo wartościowy surowiec przetwórczy. Przerabiane są głównie na:

  • marmolady
  • do produkcji wina
  • na susz
  • na kompoty
  • na soki pitne
  • na owoce pasteryzowane.

Długość okresu przechowywania owoców jabłoni jest właściwością genetyczną danej odmiany i może wynosić od kilku dni (odmiany letnie i wczesnojesienne) do kilku miesięcy (odmiany zimowe i późnozimowe).

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: