Diety niskoenergetyczne

Diety niskoenergetyczne

Dieta niskoenergetyczna jest dietą przeznaczoną dla osób z nadwagą i współistniejącymi zaburzeniami przemiany węglowodanów i/lub lipidów, nadciśnieniem, chorobami serca, przerostem lewej komory serca oraz dla osób z otyłością. Deficyt energetyczny tej diety może sięgać w skrajnych przypadkach nawet do 1000 kcal. Dieta ubogoenergetyczna charakteryzuje się również dużą zawartością błonnika pokarmowego, małą zawartością tłuszczów nasyconych oraz cukrów szybkowchłaniających się takich jak glukoza lub fruktoza.

Dieta niskoenergetyczna – jest odmianą diety bogatej w błonnik pokarmowy z reguły pokrywającej zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze (białko, tłuszcz w tym NNKT, węglowodany, składniki mineralne i witaminy). W diecie tej występuje jednoczesna redukcja ilości energii wywołującej ujemny bilans energetyczny pokrywany przez organizm z własnych rezerw tłuszczowych. Zadaniem diety jest trwałe zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą i otyłością, normalizacja wskaźników lipidowych i glikemii, zapobieganie powikłaniom otyłości i niedoprowadzenie do efektu jo-jo oraz niedoborów składników mineralnych.

Otyłość to heterogenny zbiór zaburzeń wewnętrznych : genetycznych, regulacyjnych, metabolicznych i zwyrodnieniowych oraz zmian zewnętrznych. Jej wynikiem jest często antyzdrowotny styl życia - nieprawidłowe żywienie, bezczynność mięśniowa, stres psychoemocjonalny– nieprawidłowym żywieniem, bezczynnością mięśniową, stresem, które w konsekwencji prowadzą do nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie.

Rodzaje diet redukcyjnych

  • dieta bardzo niskoenergetyczna < 800kcal na dzień (nie powinna być stosowana bez zgody Dietetyka oraz Lekarza prowadzącego, może bowiem doprowadzić do skrajnych niedoborów a w konsekwencji do wielu poważnych schorzeń).
  • dieta niskoenergetyczna (1000 – 1200 kcal) dla kobiet oraz (1000 – 1400 kcal) dla mężczyzn
  • dieta niskoenergetyczna (1000 – 1200 kcal) dla kobiet oraz (1000 - 1400 kcal) dla mężczyzn
  • dieta o umiarkowanym deficycie energetycznym >1200 kcal dla kobiet oraz >1400 kcal dla mężczyzn

Ilość tłuszczu w diecie niskoenergetycznej powinna wynosić 25-30% energii pochodzącej z diety. Ilość białka powinna stanowić od 0,8 do 1 g na kg masy ciała, węglowodanów natomiast minimum 100 g na dobę czyli 45 – 50% energii pochodzącej z diety.

Podczas stosowania diety niskoenergetycznej należy pamiętać o tym, że niektóre pokarmy pozornie nie wnoszące do diety dodatkowych kalorii mogą okazać się wysoko wysokokaloryczne. Możemy zaliczyć do nich y słodzone napoje, słodkie owoce takie jak winogrona czy banany, trunki.

W diecie niskokalorycznej wyklucza się alkohol, nie tylko ze względu na związek jego konsumpcji z rozwojem otyłości. 1 gram czystego alkoholu zawiera około 7 kcal energii.

Planowanie posiłków w diecie niskoenergetycznej

W diecie tej całodzienną ilość energii dzieli się minimum na 5 posiłków według poniższej wartości procentowej:

  • 25% śniadanie
  • 10% 2 śniadanie
  • 35% obiad
  • 10% podwieczorek
  • 20% kolacja

Podział taki można wykorzystywać także w innych dietach, nie tylko w diecie niskoenergetycznej.

Przykładowy jadłospis diety na 1200 kcal

Śniadanie I

  • 1 kromka chleba razowego
  • 5 g margaryny np. Flory/Bevivy
  • 1 plaster chudej wędliny
  • liść sałaty
  • ¼ ogórka
  • ½ pomidora
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1 mały banan
  • 1 szklanka herbaty zielonej

Śniadanie II

  • 3 kromki pieczywa chrupkiego
  • twaróg chudy - 80g
  • pomidor - 50g
  • 1 liść sałaty
  • cykoria -30g
  • jogurt naturalny -150g

Obiad

  • Zupa koperkowa z makaronem
  • Wołowina duszona z warzywami w sosie pomidorowym z ziemniakami gotowanymi
  • Kompot śliwkowy

Podwieczorek

Sałatka warzywna:

  • 1 brzoskwinia
  • galaretka truskawkowa - 150 g

Kolacja

  • kapusta pekińska - 50g
  • pomidor - 25g
  • ogórek - 50g
  • papryka - 25g
  • jajko gotowane - 15g
  • oliwa z oliwek - 5g
  • 1 kromka pieczywa chrupkiego - 10g

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: