Dieta w cukrzycy 1 i 2

Dieta w cukrzycy 1 i 2

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, charakteryzująca się hiperglikemią - (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Choroba ta jest uwarunkowana genetycznie lub środowiskowo.

Cukrzyca typu 1
Spowodowana jest zniszczeniem komórek beta wysp trzustkowych i występuje w niej skłonność do powstawania kwasicy ketonowej. Zniszczenie komórek beta wysp trzustkowych może być wywołane czynnikami autoimmunologicznymi lub nieznanym. Może wystąpić w dzieciństwie i w wieku młodzieńczym. Osoby z tym rodzajem cukrzycy są zwykle szczupłe.

Cukrzyca typu 2
Postać występująca z zaburzeniami w wydzielaniu insuliny, niemal zawsze z występującą opornością na działanie insuliny (insulinooporność).
Podawanie insuliny w typie 2 cukrzycy nie jest niezbędne do przeżycia na początku trwania choroby lub przez cały okres jej trwania. Zwykle osoby z tym rodzajem cukrzycy są otyłe – co zwiększa oporność na działanie insuliny.

Inne typy cukrzycy:

  • Cukrzyca typu 1
  • Cukrzyca typu 2
  • Cukrzyca ciężarnych
  • Cukrzyca na tle niedostatecznego i wadliwego odżywiania

Czynniki odpowiedzialne za powstawanie choroby:

  • Otyłość brzuszna
  • Mała aktywność fizyczna
  • Ryzyko wystąpienia choroby jest większe wraz z wiekiem
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Zaburzenia lipidowe
  • Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL
  • Utrzymujący się wysoki poziom trójglicerydów we krwi

Kto jest najbardziej narażony?

  • Osoby z utrzymującym się wyższym od normy poziomem glukozy we krwi
  • Kobiety, które urodziły dzieci o masie powyżej 4,5 kg lub które przebywały wcześniej cukrzycę ciężarnych
  • Osoby w średnim wieku z rodzin, w których cukrzycę wcześniej zdiagnozowano cukrzycę
  • Osoby otyłe
  • Osoby otyłe z nadciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniami lipidowymi
  • Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia lipidowe

Wartości prawidłowe stężenia glukozy we krwi dla zdrowych osób dorosłych

  • Na czczo – około 8 – 14 godzin od ostatniego posiłku – 60 – 99 mg/dl
  • 1 godzinę po spożyciu posiłku <140 mg/dl
  • 2 godziny po posiłku – (70 – 135 mg/dl)
  • Glikemia przygodna – oznaczana w próbce pobranej o dowolnej porze dnia < 200 mg/dl
  • Wartości wyższe lub niższe niż powyżej wskazują na niedocukrzenie - hipoglikemię lub cukrzycę – hiperglikemię.

Błędy żywieniowe prowadzące do cukrzycy typu 2

  • Zbyt energetyczne posiłki
  • Spożywanie zbyt dużych ilości cukrów prostych oraz dwucukrów takich jak słodycze, ciastka, cukierki a nawet owoce zawierające fruktozę
  • Zbyt duża ilość tłuszczów szczególnie nasyconych w diecie kosztem węglowodanów złożonych

Objawy cukrzycy typu 1 i 2

Cukrzyca typu 1

  • Chudnięcie pomimo zwiększonego lub normalnego przyjmowania posiłków

Cukrzyca typu 2

  • Osłabienie
  • Senność
  • Zaburzenia widzenia
  • Świąd napletka oraz sromu
  • Częste oddawanie moczu

Podstawowe zasady diety w cukrzycy:

  • Eliminacja lub prawie całkowite zrezygnowanie ze spożywania cukrów prostych oraz dwucukrów np. sacharozy a także przetworów zawierających dużą ilość cukru
  • Leczenie otyłości – poprawa diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej
  • Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
  • Zwiększenie spożycia chudych mięs oraz chudego mleka
  • Zwiększenie udziału w diecie olejów roślinnych – oleju sojowego oraz słonecznikowego
  • Zaprzestanie stosowania jakiejkolwiek „diety cud” !!!

Posiłki powinny być:

  • Nie zbyt obfite
  • Przyjmowane o stałych porach dnia
  • W liczbie 5 posiłków w ciągu dnia
  • Przygotowywane z zachowaniem odpowiedniej higieny
  • Sporządzane ze świeżych produktów nie przechowywanych przez długi czas
  • Oleje roślinne – sojowy oraz słonecznikowy

Produkty dozwolone

  • Białko jaja
  • Chude mięso oraz ryby
  • Chude wędliny – szynka ( chuda wieprzowina, polędwica, wędliny wołowe)
  • Cukier w bardzo ograniczonych ilościach – głównie rano, aby w ciągu dnia został spalony w wyniku aktywności fizycznej (najlepiej jest jednak dążyć do całkowitego wyeliminowania sacharozy z diety)
  • Masło i śmietana w ograniczonych ilościach
  • Słodziki (w razie konieczności)
  • Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Cele diety

  • Normalizacja masy ciała
  • Unikanie hiperglikemii
  • Ograniczenie podaży węglowodanów szybko wchłaniających się
  • Zwiększenie ilości wolno się wchłaniających węglowodanów
  • Podaż białka racjonalna – 12-20%
  • Optymalizacja spożytych pokarmów – pożyteczna przy odchudzaniu

Tłuszcze

  • Około 30% w diecie
  • Tłuszcze nasycone mniej niż 7% energii
  • Tłuszcze roślinne jednonienasycone – (10 – 15% energii)
  • Tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 7% energii

Cukry proste

  • Spożywanie dużych ilości cukrów może powodować hiperglikemię
  • Cukry proste zwiększają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz są powodem otyłości

Fruktoza – cukier owocowy, sprzyja przybieraniu na wadze

Glukoza – cukier gronowy, mniej słodka od sacharozy

Laktoza – cukier mleczny – zawiera 50% glukozy oraz 50% galaktozy, mniej słodka od sacharozy

Hiperglikemia

Jest to utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi ponad normę. Do objawów hiperglikemii należą: nadmierne pragnienie, wysychanie w ustach, częstomocz, chudnięcie, nadmierna senność.

W cukrzycy typu 2 hiperglikemia może występować wraz z innymi schorzeniami takimi jak:

  • Otyłość brzuszna
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Zwiększenie frakcji LDL
  • Zmniejszenie frakcji HDL
  • Stłuszczenie wątroby
  • Zmiany miażdżycowe

Poziom glukozy we krwi zależy od:

  • Pory dnia
  • Ilości oraz składu spożywanych posiłków
  • Gospodarki hormonalnej organizmu

Dążenie do „wyrównania” poziomu cukru we krwi to także:

  • Poprawa kondycji życiowej
  • Hamowanie powikłań cukrzycy oraz występowania chorób towarzyszących
  • Lepsze wyniki laboratoryjne
  • Poprawa odżywienia organizmu poprzez przestrzeganie właściwej, indywidualnie dobranej diety

Produkty wskazane do spożycia:

  • Mleko słodkie
  • Śmietana
  • Jaja
  • Chleb biały
  • Bułki czerstwe
  • Biszkopty, kasza manna, perłowa
  • Mięso, ryby gotowane
  • Ugotowane płatki owsiane
  • Zupy jarzynowe z kaszą, lanymi kluskami
  • Owoce gotowane
  • Kisiele, budynie

Produkty zabronione do spożycia:

  • Potrawy smażone
  • Alkohol
  • Świeże pieczywo, grube kluski
  • Grube kasze
  • Rosół mięsny
  • Tłuszcz wieprzowy
  • Tłuste mięsa
  • Ostre wędliny, kapusta, przypraw
  • Pokarmy bardzo słodkie typu czekolada, cukierki

Co to są wymienniki węglowodanowe?

  • Odpowiednie ilości produktów spożywczych zawierających taką samą ilość węglowodanów – są miedzy sobą wymienialne
  • Jeden wymiennik (WW) jest to ilość produktu żywnościowego wyrażona w gramach lub miarach kuchennych, która zawiera 10 g węglowodanów

Przykładowy jadłospis

Śniadanie I

  • Płatki owsiane na mleku 2% tłuszczu 250 g
  • Chleb graham 50 g
  • Pasta z: gotowanej soczewicy 20 g, posiekanej czerwonej papryki 20 g, zagęszczonego przecieru pomidorowego 20 g
  • Brzoskwinia 150 g
  • Herbata zielona 200 g

Śniadanie II

  • Chleb graham 50 g (2 cienkie kromki)
  • Margaryna kubkowa 5 g (1 płaska łyżeczka)
  • Schab pieczony ze śliwką 40 g (2 plasterki)
  • Sałata 16 g (2 liście)
  • Marchew surowa (może być starta na tarce) 75 g (1 sztuka)
  • Woda mineralna niegazowana 200 – 400 g (1-2 szklanki)

Obiad

  • Zupa koperkowa z makaronem 250 g (1 mały talerz)

Drugie danie:

  • Ziemniaki gotowane posypane natka pietruszki 225 g (3 średnie)
  • Kurczak z rożna 80 g (1 małe udko)
  • Surówka z porów 50 g (1/3 talerzyka deserowego) doprawiana olejem słonecznikowym 5 g (1 płaska łyżeczka)
  • Buraczki bez dodatku tłuszczu 100 g 1/5 talerza płaskiego
  • Kompot z jabłek bez cukru 200 g (1 szklanka)

Podwieczorek

  • Galaretka owocowa z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców 250 g (1 szklanka)
  • Woda mineralna niegazowana 200 g (1 szklanka)

Kolacja

  • Seler zapiekany 150 g (1 duży)z serem białym chudym 20 g (2 łyżki)
  • Sałata masłowa 60 g (niepełny talerzyk) doprawiana oliwą z oliwek 5 g (1 płaska łyżeczka) i sokiem z limonki
  • Jogurt naturalny 170 g ( ½ dużego opakowania)z dodatkiem świeżej lub suszonej mięty
  • Herbata ziołowa 200 g (1 szklanka)

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: