Dieta Kwaśniewskiego

Na przestrzeni lat ocenia się, że około kilkaset tysięcy ludzi w Polsce stosowało bądź stosuje dietę optymalną zwaną inaczej dietą wysokotłuszczową Dr Kwaśniewskiego.
Dieta ta, zakłada następujący procentowy udział makroskładników w diecie w ciągu dnia:
- Białko - 15%
- Tłuszcz – 75%
- Węglowodany – 10%
Dieta dr Kwaśniewskiego zalecana jest do stosowania przez całe życie. Zakłada trzystopniowy programy wprowadzania. Najważniejsza jest jednak zasada, aby jeść tylko wtedy kiedy się jest głodnym i zjadać tyle, by nadal nie odczuwać głodu.
- I etap diety zakłada minimalne spożycie produktów węglowodanowych
- II etap to zwiększenie ogólnej ilości węglowodanów w diecie do 50 g na dzień
- III etap uzależniony jest natomiast od zmian masy ciała osoby będącej na diecie
Ogólne zalecenia:
- Wartość energetyczna diety powinna utrzymywać się na poziomie 2000 kcal.
- Powinno spożywać się nie więcej jak 2-3 posiłki dziennie.
Zalecane produkty w diecie Kwaśniewskiego:
- Duża ilość jaj, powyżej 4 na dobę
- Tłuste mięsa i przetwory bez względu na jego rodzaj
- Jeden ziemniak (najlepiej w postaci frytek smażonych na głębokim tłuszczu)
- Tłuste mleko i przetwory mleczne (śmietana wysokotłuszczowa, sery dojrzewające typu Gouda itd.)
- Tłuszcze nasycone takie jak masło, smalec, oleje, słonina, margaryny
- Jarzyny i grzyby
- Dodatki takie jak majonez, orzechy, pestki słonecznika itd.
- Duża ilość płynów niesłodzonych takich jak: woda, soki owocowe, kawa, herbata
- Owoce o małej zawartości cukru (jabłka, cytrusy itd.)wymiennie z mlekiem i ziemniakami
Według dr Kwaśniewskiego dieta optymalna leczy:
- Stwardnienie rozsiane
- Nerwice
- Marskość wątroby
- Choroby wrzodowe
- Otyłość
- Choroby zakaźne
- Miażdżycę
- Cukrzycę typu 1 i 2
- Nadciśnienie
- Choroby serca
- Migrenę
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie
- Barszcz biały, kiełbasa wiejska do barszczu,2 jaja na twardo
- Pasztetowa, 2 placki z sera żółtego i jajka, masło, kakao
- Odsmażana kaszanka zapiekana z serem żółtym, kawa z mlekiem
Obiad
- Flaki z dodatkiem boczku, kotlet schabowy smażony na boczku z frytkami, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, cebuli z dodatkiem majonezu
- Rosół zaprawiany dwoma żółtkami, mintaj panierowany w jajku i bułce tartej, ogórki ze śmietaną, woda z sokiem z pomarańczy
- Jagody ze śmietaną 36% i cukrem pudrem, sok marchwiowy
Kolacja
- Jajecznica na boczku, 2 placki z jajek i sera, herbata z cytryną
- Kiełbasa odsmażana na smalcu, placek z sera i jajka, masło, herbata z cytryną
- Ciasto kokosowe z kremem, sok pomarańczowy