Dieta dla wątroby: jadłospis i tabela produktów zalecanych

Odpowiedni tryb życia, właściwe nawyki żywieniowe i dieta mają ogromne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu chorób wątroby. W obecnych czasach bardzo trudno przejść obojętnie obok pokus, które zachęcają nas do uległości (alkohol, słodycze w tym ciasta z kremem, potrawy smażone w panierkach i w tłuszczu, ostre przekąski, nadmierna ilość kawy, grzyby, tłuste posiłki takie jak pizza z serem i inne produkty typu fast food). Pamiętajmy jednak, że nasza wątroba to narząd, który ma zdolność do regeneracji, zmiana nawyków żywieniowych może doprowadzić do całkowitego jej wyleczenia. Dlatego nie poddawaj się, lecz jeśli masz problemy z wątrobą już dziś zacznij wdrażać odpowiednią dietę!
Regularne posiłki to podstawa.
- Zaplanuj pory posiłków. Najlepiej zapisz na kartce co zjesz w ciągu dnia i o której godzinie.
- Spożywaj w ciągu dnia 4-6 mało objętościowych posiłków w odstępach 3-4 godziny.
- Dostosuj kaloryczność diety do swojego wieku, wzrostu i masy ciała.
- Posiłki poszywaj powoli, nie spiesz się. Przy okazji twój organizm nasyci się nieco mniejszą ilością pokarmu, dzięki czemu unikniesz przejedzenia się.
Jakie pokarmy spożywać – ogólne porady.
- Ogranicz spożycie tłuszczów (tłuste mięsa, sery, wędliny, podroby mięsne itd.). W ograniczonych ilościach spożywaj oleje roślinne i oliwę z oliwek np. do surówek (tłuszcze sprzyjają bowiem wchłanianiu do organizmu witamin takich jak A, D, E, K).
- Wyeliminuj z diety alkohol i inne używki takie jak np. kawę.
- Zrezygnuj z pokarmów ostro doprawionych w tym z ostrych przypraw.
- Nie stosuj kiszonek, produktów na bazie octu itd.
- Staraj się wypijać w ciągu dnia 1,5 – 2 l płynów.
- Owoce spożywaj bez pestek i skórek (w postaci soków lub przecierów).
- Warzywa spożywaj w postaci gotowanej lub w postaci drobno startych surówek.
- Pamiętaj o odpowiednich technikach kulinarnych (stosuj tylko gotowanie, pieczenie). Wyeliminuj smażenie, pieczenie z tłuszczem, grillowanie z dostatkiem tłuszczu.
- Ogranicz dodawanie soli do potraw (dozwolona norma wynosi 5 g soli tj. 1 mała łyżeczka w ciągu dnia). Najlepiej nie dosalaj gotowych potraw na talerzu.
- Wyeliminuj z diety warzywa kapustne, cebulowe i strączkowe.
Przykładowy jadłospis na zdrową wątrobę.
PROPOZYCJA NA 1. ŚNIADANIE
Bułka pszenna (2 szt.) z sałatą masłową, gotowana pierś z kurczaka pokrojona na plastry, pomidor bez skórki, mandarynka
PROPOZYCJA NA 2. ŚNIADANIE
Jogurt naturalny (do max. 1% tłuszczu) zmiksowany z bananem, biszkopty (4 sztuki), szklanka soku owocowego.
PROPOZYCJA NA OBIAD
Zupa selerowa
Mięso drobiowe gotowane
Ziemniaki z koperkiem
Surówka z marchwi (1 marchew, ¼ średniej wielkości jabłka – starte na bardzo drobno)
PROPOZYCJA NA PODWIECZOREK
Ryż z gotowanym jabłkiem i cynamonem (jabłko obrać ze skórki i ugotować w małej ilości wody, zblenderować)
Słaba esencja herbaty.
PROPOZYCJA NA KOLACJĘ
Bułka z chudym serem twarogowym. Woda z sokiem z cytryny.
Grupa produktów | Zalecane | Zalecane w ograniczonych ilościach | Przeciwwskazane |
---|---|---|---|
Napoje | chude produkty mleczne do 1,5% tłuszczu, słaba herbata, herbaty owocowe, ziołowe, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, woda niegazowana | produkty mleczne o zawartości 2% tłuszczu | alkohole, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, produkty mleczne pełnotłuste, napoje gazowana |
Pieczywo | chleb pszenny, bułki, biszkopty na białkach, sucharki | pieczywo drożdżowe – cukiernicze | świeży chleb, chleb razowy, chleb żytni, graham pszenny, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem słonecznika, soi, otrębów, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach |
Dodatki do pieczywa | chudy twaróg, wędliny drobiowe, mięso gotowane, dżemy bez pestek, marmolada, miód, ścięte białko jaja | produkty mleczne o zawartości 2% tłuszczu | alkohole, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, produkty mleczne pełnotłuste, napoje gazowana |
Zupy | rosół jarski, jarzynowa, ziemniaczana, przetarta owocowa, krupnik, zupy mleczne z mleka chudego | chudy rosół z cielęciny | tłuste, zawiesiste, na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, ogórków, esencjonalne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem |
Mięso, drób, ryby | chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, szczupak, płastuga, okoń, lin, potrawy gotowane, pulpety, budynie | wołowina, chudy schab, ozorki, serca, płuca, młody karp, leszcz, makrela, karmazyn, potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii lub pergaminie | wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, węgorz, karp, łosoś, sum, tołpyga, halibut niebieski, śledzie, sardynka, pikling, potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone |
Potrawy półmięsne i bezmięsne | budynie z kasz (jęczmiennej, manny, kukurydzianej), warw, makaron nitki bez żółtek i mięsa, risotto, pierogi leniwe na białkach | zapiekanka z drobny kasz i mięsa | pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu, bigos, fasolka po bretońsku |
Tłuszcze | oleje (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy – bezerukowy, oliwa z oliwek), masło, margaryna | smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, tłuszcze kuchenne | |
Warzywa | marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki | szpinak, rabarbar, buraki, czarna rzodkiew, sałata inspektowa | warzywa kapustne, czosnek, cebula, por, warzywa strączkowe, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, warzywa marynowane, kiszone |
Ziemniaki | gotowane, puree z mlekiem | pieczone | smażone z tłuszczem (frytki, krążki, chipsy) |
Owoce | jagody, winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusy, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane | ||
Desery | kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe | tłuste ciasta, torty, desery z alkoholem, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy | |
Przyprawy | kwasek cytrynowy, sok z cytryny, natka pietruszki, koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia | ocet winny, sól, „Vegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, kminek, tymianek | ostre: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy, gorczyca |