Zdrowie na talerzu – czyli nie samym mięsem żyje człowiek
Zimą nasza dieta powinna obfitować nie tylko w tłuste podroby mięsne, aby zmagazynować mityczną tkankę tłuszczową, która będzie stanowiła dla organizmu przysłowiowy "zapas". Niezwykle ważne są bowiem w diecie warzywa okopowe, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste oraz przetwory warzywno-owocowe stanowiące bogate źródło witamin i składników mineralnych.
Kasza jaglana z owocami i jogurtem - przepis
Kasze są produktami o wysokiej wartości energetycznej. Dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, są źródłem skrobi, białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych (magnez, fosfor, potas) . Najwięcej tiaminy (witaminy B1) jest w kaszy jaglanej i gryczanej. Kasza jaglana jako jedyna spośród innych kasz ma odczyn zasadowy czyli taki jaki mają warzywa i owoce – nie zakwasza więc organizmu. Kasza jaglana charakteryzuje się ponad to dużą ilością żelaza.
Chleb bezglutenowy - przepis
Przepis na chleb bezglutenowy sprawdzony niejednokrotnie z pozytywnym efektem. Jeśli tu jesteście, to na pewno podobnie jak ja długo szukacie ciekawych przepisów na pieczywo bezglutenowe. Po pewnym czasie stosowania diety bezglutenowej przyzwyczajamy się do nowych smaków i receptur. Powoli zaczynamy nawet szukać innych alternatyw niż chleb. Dlaczego jednak mamy rezygnować z tradycyjnych kanapek skoro w zasięgu ręki jest wiele fantastycznych, prostych i szybkich do wykonania przepisów.
Bezglutenowy budyń na półce sklepowej
Wybierając się do sklepu na zakupy warto czytać etykiety produktów spożywczych oraz wzmianki na temat zawartości alergenów takich jak gluten. Prosty przykład – budyń, wydawać by się mogło, że zawiera w swoim składzie tylko skrobię ziemniaczaną, która jest wolna od glutenu; jednak nie – ma także kakao oraz skrobię ziemniaczaną z domieszką glutenu.
Czy współczesna pszenica może być szkodliwa?
Płaskurka i samopsza – to dwie dzikie odmiany pszenicy uprawiane od czasów starożytnych . Charakteryzowały się one ziarnem bogatym w cenne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Przez stulecia pszenica była modyfikowana, a jej współczesna forma niczym nie przypomina tej pradawnej. Składniki w niej zawarte nie odbijają się dzisiaj dobrze na stanie naszego zdrowia.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.)
Pokrzywa to roślina wieloletnia, która posiada szereg prozdrowotnych właściwości dla organizmu. Jest powszechnie wykorzystywana w ziołolecznictwie jako środek moczopędny, krwiotwórczy oraz przeciwzapalny. Liście pokrzywy spożywa się zazwyczaj w postaci naparów z suszonych ziół, zbiera się je wiosną w maju oraz jesienią.
Dieta lekkostrawna: wskazania i tabela produktów zalecanych
Dieta lekkostrawna to jedna z najczęściej zalecanych diet w schorzeniach przewodu pokarmowego. Jest stosowana po zabiegach operacyjnych, w chorobach bakteryjnych i infekcjach przebiegających z gorączką. Celem diety lekkostrawnej jest ochrona przewodu pokarmowego przed nadmierną aktywnością trawienną, ograniczenie produktów ciężkostrawnych oraz dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Pokarmy miłosne dla kobiet i mężczyzn
Pokarmy miłosne zwane afrodyzjakami są powszechnie znane i stosowane od czasów starożytnych. Do sekretnych potraw należą owoce takie jak truskawki i pomarańcze, przyprawy: cynamon, imbir, wanilia; czekolada i inne. Wiele z nich posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości (obniża cholesterol, pobudza krążenie oraz wpływa na potencję).
Dieta dla wątroby: jadłospis i tabela produktów zalecanych
Wątroba to narząd odpowiedzialny za szereg funkcji życiowych naszego organizmu. Jest swoistą fabryką, która detoksykuje wszelkie toksyny wprowadzone przez układ pokarmowy. Jak najlepiej o nią zadbać? Podstawowym elementem jest dieta przyjazna wątrobie oparta na produktach lekkostrawnych z ograniczeniem tłuszczu.
Co jeść zimą? Jak powinien wyglądać zimowy jadłospis?
Zastanawiasz się jak powinna wyglądać twoja dieta zimą? Czy wskazane jest zwiększenie pokarmów rozgrzewających organizm? Przede wszystkim dieta nie powinna być restrykcyjna lecz dobrze zbilansowana. W okresie zimowym szczególnie należy zadbać o produkty pełnowartościowe, które obfitują w witaminy i składniki mineralne, będące naturalną ochroną przed wirusami i bakteriami.
Moc przypraw dla zdrowia
Przyprawy to substancje występujące w pokarmach o bardzo różnorodnym działaniu na organizm. Jedne zwiększają apetyt i leczą inne rozgrzewają i nadają lepszy smak potrawom. Przyprawy działają na nas jak afrodyzjaki, dlatego powszechnie stosuje się je do deserów: czekolady, gruszek, jabłek, musów i sosów. Każdy z nas pamięta bowiem smak cynamonu w zapiekanym ryżu z jabłkami lub aromat wanilii w budyniu.