Zupa krem z brokuła

Zupa krem z brokuła

Składniki na na 3 porcje:

    Zupa krem z brokuła
  • 1 brokuł – 400 g
  • 1 marchew – 90 g
  • 1 pietruszka – 80 g
  • 4 ziemniaki średniej wielkości – 400 g
  • 1/2 selera korzeniowego – 100 g
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • 4 ziarna pieprzu
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 l wody

Przygotowanie:

Marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę obrać ze skóry.

Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i ziaren pieprzu oraz włoszczyzny (marchwi, selera i pietruszki). Całość gotować przez 15 minut. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i gotować kolejne 10 minut.

Brokuł umyć, pokroić na mniejsze łodyżki i dodać do garnka z zupą. Gotować przez 10 minut. Doprawić pieprzem ziołowym oraz solą morską gruboziarnistą. Zestawić z ognia, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę.

Spożywać z pieczywem gruboziarnistym lub groszkiem ptysiowym.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
164 kcal
Białko:
8.0 g
Tłuszcz:
1.0 g
Węglowodany:
39.3 g
Błonnik:
9.4 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Zupa brokułowa to bardzo zdrowa i jednocześnie niskokaloryczna propozycja na obiad. Brokuł to warzywo spożywane nie tylko ze względu na walory smakowe i dietetyczne, ale także na dużą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C (oko 100 mg%) i beta-karotenu (do 2,5mg%) oraz soli mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Brokuł jest również bogatym źródłem białka, cukrów i witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje także fakt, że proponowana zupa brokułowa nie zawiera dodatku mięsa, oczywiście dla chętnych zaleca się spożycie chudego mięsa np. z piersi kurczaka, indyka, cielęcinę lub mięso królicze.