Zupa krem z brokuła
Składniki na na 3 porcje:
- 1 brokuł – 400 g
- 1 marchew – 90 g
- 1 pietruszka – 80 g
- 4 ziemniaki średniej wielkości – 400 g
- 1/2 selera korzeniowego – 100 g
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- szczypta soli morskiej gruboziarnistej
- 4 ziarna pieprzu
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 l wody
Przygotowanie:
Marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę obrać ze skóry.
Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i ziaren pieprzu oraz włoszczyzny (marchwi, selera i pietruszki). Całość gotować przez 15 minut. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i gotować kolejne 10 minut.
Brokuł umyć, pokroić na mniejsze łodyżki i dodać do garnka z zupą. Gotować przez 10 minut. Doprawić pieprzem ziołowym oraz solą morską gruboziarnistą. Zestawić z ognia, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Spożywać z pieczywem gruboziarnistym lub groszkiem ptysiowym.
Wartość odżywcza:
Okiem dietetyka:
Zupa brokułowa to bardzo zdrowa i jednocześnie niskokaloryczna propozycja na obiad. Brokuł to warzywo spożywane nie tylko ze względu na walory smakowe i dietetyczne, ale także na dużą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C (oko 100 mg%) i beta-karotenu (do 2,5mg%) oraz soli mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Brokuł jest również bogatym źródłem białka, cukrów i witamin z grupy B. Na uwagę zasługuje także fakt, że proponowana zupa brokułowa nie zawiera dodatku mięsa, oczywiście dla chętnych zaleca się spożycie chudego mięsa np. z piersi kurczaka, indyka, cielęcinę lub mięso królicze.