Sok z buraka
Składniki na 1 szklankę (200ml):
- burak – 150 g
- jabłko – 100 g
- marchew – 50 g
Przygotowanie:
Burak, jabłko i marchew obrać ze skórki, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przepuścić przez sokowirówkę. Wymieszać.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
117 kcal
Białko:
3.6 g
Tłuszcz:
0.7 g
Węglowodany:
30.7 g
Błonnik:
7.1 g
Okiem dietetyka:
Bardzo zdrowy i oczyszczający sok owocowo – warzywny o wysokiej wartości odżywczej. Przeanalizujmy jego składniki: marchew obfituje w duże ilości witaminy A, a dokładniej mówiąc w beta – karoten, przez co jest silnym antyutleniaczem wymiatającym wolne rodniki; zawartości luteiny oraz zeaksantyny działa także bardzo korzystnie na wzrok. Z wielu badań wynika, że buraki wykazują silne działanie kancerogenne, dlatego zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Jabłko zaś wzbogaca sok o pewne wartości witaminy C.