Sałatka z rukolą i serem parmigiano

Składniki na 1 porcja:
- garść rukoli
- kilka pokrojonych oliwek czarnych bez pestek
- 4 pomidory suszone – pokrojone na cztery części
- 1 łyżeczka oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
- ser parmigiano reggiano do posypania

Przygotowanie:
Rukolę ułożyć na talerzu, dodać pokrojone oliwki, suszone pomidory oraz odrobinę oliwy, całość wymieszać.
Posypać kawałkami sera parmigiano reggiano.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
121 kcal
Białko:
4.6 g
Tłuszcz:
11.1 g
Węglowodany:
2.3 g
Błonnik:
1.1 g

Okiem dietetyka:
Sałatka rodem z Włoch; lekka i bogata w cenne związki odżywcze działa pobudzająco oraz regenerująco na nasz organizm. Dodaje witalności, poprawia cerę i zły nastrój. Dlaczego? Wszystko za sprawą związków znajdujących się w składnikach sałatki. Rukola jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy K oraz błonnika pokarmowego. Ser parmigiano reggiano zawiera duże ilości wapnia i witaminy D a oliwa z oliwek jest znakomitym źródłem witaminy E – tokoferolu (ważnego związku istotnego dla prawidłowego wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci).