Sałatka z rukolą i serem parmigiano

Sałatka z rukolą i serem parmigiano

Składniki na 1 porcja:

    Sałatka z rukolą i serem parmigiano
  • garść rukoli
  • kilka pokrojonych oliwek czarnych bez pestek
  • 4 pomidory suszone – pokrojone na cztery części
  • 1 łyżeczka oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
  • ser parmigiano reggiano do posypania

Przygotowanie:

Rukolę ułożyć na talerzu, dodać pokrojone oliwki, suszone pomidory oraz odrobinę oliwy, całość wymieszać.

Posypać kawałkami sera parmigiano reggiano.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
121 kcal
Białko:
4.6 g
Tłuszcz:
11.1 g
Węglowodany:
2.3 g
Błonnik:
1.1 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Sałatka rodem z Włoch; lekka i bogata w cenne związki odżywcze działa pobudzająco oraz regenerująco na nasz organizm. Dodaje witalności, poprawia cerę i zły nastrój. Dlaczego? Wszystko za sprawą związków znajdujących się w składnikach sałatki. Rukola jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy K oraz błonnika pokarmowego. Ser parmigiano reggiano zawiera duże ilości wapnia i witaminy D a oliwa z oliwek jest znakomitym źródłem witaminy E – tokoferolu (ważnego związku istotnego dla prawidłowego wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci).