Sałatka z mozzarellą i pomarańczą
Składniki na 1 porcję – 240:
- garść roszponki – 20 g
- 1/2 pomarańczy – 100 g
- kilka oliwek czarnych bez pestek – 20 g
- ser mozzarella – 100 g
Przygotowanie:
Roszponkę wypłukać na sicie, pół pomarańczy obrać i skroić w kostkę. Każdą oliwkę pokroić na cztery części. Mozzarellę skroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sałatkę można skropić dodatkowo sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
388 kcal
Białko:
29.6 g
Tłuszcz:
25.7 g
Węglowodany:
12.8 g
Błonnik:
2.9 g
Okiem dietetyka:
Bardzo zdrowa sałatka z dużą ilością roszponki, która zapewnia udział w diecie kwasu foliowego. Zawarte w oliwkach niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) usprawniają pracę serca i zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Pomarańcza zawiera duże ilości witaminy C, natomiast ser mozzarella uzupełnia podaż łatwo przyswajalnej formy wapnia istotnej dla prawidłowej budowy kości i całego układu szkieletowego.