Sałatka z kalarepą

Sałatka z kalarepą

Składniki na 4:

    Sałatka z kalarepą
  • pęczek szczypiorku
  • 1 kalarepa
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 kapusta pekińska
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Kapustę pekińską posiekać na drobno w poprzek. Rzodkiewki oraz kalarepę zmielić w maszynce z nakładką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Szczypiorek posiekać na drobno. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać jogurt i wymieszać.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
143 kcal
Białko:
11.7 g
Tłuszcz:
2.4 g
Węglowodany:
33.2 g
Błonnik:
15.2 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Sałatka z kalarepą to bardzo dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Stanowi doskonały dodatek do obiadu, jest prosta i szybka, a do tego bardzo smaczna i zdrowa. Sałatkę możemy potraktować także jako przystawkę przed drugim daniem, na pewno pobudzi apetyt wielu smakoszy. Warto zwrócić uwagę, że sałatka nie zawiera dodatku majonezu, stąd jest niskokaloryczna i nie obfituje w cholesterol. Świeże warzywa to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Jego ochronne działanie przed rozwojem wielu chorób jelitowych udowodnione zostało w licznych badaniach naukowych.