Sałatka z kalarepą
Składniki na 4:
- pęczek szczypiorku
- 1 kalarepa
- pęczek rzodkiewki
- 1 kapusta pekińska
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Kapustę pekińską posiekać na drobno w poprzek. Rzodkiewki oraz kalarepę zmielić w maszynce z nakładką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Szczypiorek posiekać na drobno. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać jogurt i wymieszać.
Wartość odżywcza:
Okiem dietetyka:
Sałatka z kalarepą to bardzo dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Stanowi doskonały dodatek do obiadu, jest prosta i szybka, a do tego bardzo smaczna i zdrowa. Sałatkę możemy potraktować także jako przystawkę przed drugim daniem, na pewno pobudzi apetyt wielu smakoszy. Warto zwrócić uwagę, że sałatka nie zawiera dodatku majonezu, stąd jest niskokaloryczna i nie obfituje w cholesterol. Świeże warzywa to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Jego ochronne działanie przed rozwojem wielu chorób jelitowych udowodnione zostało w licznych badaniach naukowych.