Owsianka z żurawiną suszoną i figami

Owsianka z żurawiną suszoną i figami

Składniki na 1 porcję:

    Owsianka z żurawiną suszoną i figami
  • płatki owsiane górskie: 4 łyżki stołowe - 40 g
  • żurawina: łyżka stołowa - 20 g
  • figi suszone: łyżka stołowa 20 g
  • orzechy włoskie: 15 g
  • mleko: 400 g

Przygotowanie:

Orzechy posiekać na drobno; żurawinę wypłukać na sicie; figi wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia, dodać płatki owsiane, gotować na wolnym ogniu około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Do rondla dodać posiekane orzechy, żurawinę i figi. Wymieszać i przełożyć na talerz.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
513 kcal
Białko:
22.3 g
Tłuszcz:
14.3 g
Węglowodany:
80.7 g
Błonnik:
7.6 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Owsianka to bardzo zdrowy i pożywny posiłek, szczególnie dla osób wykonujących treningi, ale nie tylko. Płatki owsiane są bogate w węglowodany dlatego zbyt wysokie ich spożycie będzie zawyżało wartość odżywczą posiłku. Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych (wapnia, sodu, miedzi, potasu, fosforu, cynku i magnezu) oraz witamin głównie z grupy B. Kasze i płatki owsiane otrzymywane z owsa zawierają do 14% związków białkowych i do 7% związków tłuszczowych. W organizmie człowieka płatki owsiane a także otręby owsiane, żytnie, jęczmienne i gryczane wykazują wiele korzystnych oddziaływań m.in. regulują perystaltykę jelit (szybkość ruchu i konsystencję treści jelitowej), zapobiegają nowotworom jelita grubego, obniżają poziom cholesterolu we krwi a przez to zapobiegają powstawaniu miażdżycy i nadciśnienia. Żurawina dodana do posiłku ma bardzo pozytywne działanie na układ moczowy. Suszone owoce zaś zawierają dużą dawkę magnezu. Ważną informacją dla osób nie spożywających mleka jest to, że owsiankę można także spożywać z jogurtem naturalnym, mlekiem sojowym bądź ryżowym.