Koktajl ze szpinakiem i jabłkiem
Składniki na na 3 porcje po 250 g:
- 2 banany – 240 g
- 2 kiwi – 190
- 3 średniej wielkości jabłka – 600 g
- szpinak typu baby – 150 g
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przełożyć obrane i pokrojone na mniejsze fragmenty kiwi, banany, jabłka oraz opłukany pod bieżącą wodą szpinak. Całość zblenderować na gładką masę. Dodać nieco wody i rozmieszać.
Wartość odżywcza:
Okiem dietetyka:
Zdrowy, zielony koktajl owocowo-warzywny to wspaniałe źródło witamin i składników mineralnych. Oprócz walorów odżywczych koktajl jest bardzo smaczny i orzeźwiający, w pełni zasługuje na miano dietetycznego deseru. Szpinak to wyjątkowo cenny surowiec, zasobny w potas, wapń, magnez, żelazo a także w witaminę C i beta karoten. Zaliczany jest do warzyw najbogatszych w antyoksydanty. Zasobny między innymi w luteinę z grupy ksantofili i neoksantynę oraz w kampferol z grupy flawonoli. Kiwi, to owoc bogaty w witaminę C, która działa przeciwszkorbutowo, przeciwzapalnie, krwiotwórczo i wzmacniająco na pracę serca. Kwas askorbinowy dodatkowo odmładza i odtruwa organizm.