Koktajl ze szpinakiem i jabłkiem

Koktajl ze szpinakiem i jabłkiem

Składniki na na 3 porcje po 250 g:

    Koktajl ze szpinakiem i jabłkiem
  • 2 banany – 240 g
  • 2 kiwi – 190
  • 3 średniej wielkości jabłka – 600 g
  • szpinak typu baby – 150 g
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przełożyć obrane i pokrojone na mniejsze fragmenty kiwi, banany, jabłka oraz opłukany pod bieżącą wodą szpinak. Całość zblenderować na gładką masę. Dodać nieco wody i rozmieszać.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
211 kcal
Białko:
3.5 g
Tłuszcz:
1.6 g
Węglowodany:
53.3 g
Błonnik:
8.0 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Zdrowy, zielony koktajl owocowo-warzywny to wspaniałe źródło witamin i składników mineralnych. Oprócz walorów odżywczych koktajl jest bardzo smaczny i orzeźwiający, w pełni zasługuje na miano dietetycznego deseru. Szpinak to wyjątkowo cenny surowiec, zasobny w potas, wapń, magnez, żelazo a także w witaminę C i beta karoten. Zaliczany jest do warzyw najbogatszych w antyoksydanty. Zasobny między innymi w luteinę z grupy ksantofili i neoksantynę oraz w kampferol z grupy flawonoli. Kiwi, to owoc bogaty w witaminę C, która działa przeciwszkorbutowo, przeciwzapalnie, krwiotwórczo i wzmacniająco na pracę serca. Kwas askorbinowy dodatkowo odmładza i odtruwa organizm.