Kasza jaglana z owocami i jogurtem
Składniki na 1 porcja:
- 100 g kaszy jaglanej po ugotowaniu (2-3 łyżki stołowe suchej kaszy jaglanej)
- 150 lub 200 g jogurtu naturalnego
- 1 mandarynka
- 1 banan
- kilka sztuk migdałów
- garść rodzynek
- 5-6 suszonych moreli
Przygotowanie:
Okiem dietetyka:
Kasze są produktami o wysokiej wartości energetycznej. Dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, są źródłem skrobi, białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych (magnez, fosfor, potas) . Najwięcej tiaminy (witaminy B1) jest w kaszy jaglanej i gryczanej. Kasza jaglana jako jedyna spośród innych kasz ma odczyn zasadowy czyli taki jaki mają warzywa i owoce – nie zakwasza więc organizmu. Kasza jaglana charakteryzuje się ponad to dużą ilością żelaza.