Kasza jaglana z owocami i jogurtem

Kasza jaglana z owocami i jogurtem

Składniki na 1 porcja:

    Kasza jaglana z owocami i jogurtem
  • 100 g kaszy jaglanej po ugotowaniu (2-3 łyżki stołowe suchej kaszy jaglanej)
  • 150 lub 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 mandarynka
  • 1 banan
  • kilka sztuk migdałów
  • garść rodzynek
  • 5-6 suszonych moreli

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną opłukać na sicie gorącą wodą. W rondlu zagotować wodę, wrzucić na wrzątek, gotować aż kasza nieco spęcznieje (około 10 minut). Przestudzić.
  • Na talerzu wymieszać ze sobą kaszę jaglaną, pokrojone owoce, suszone morele i żurawinę oraz dorzucić migdały (można je posiekać wedle uznania). Dodać jogurt naturalny, wymieszać.
  • Okiem dietetyka:

    Kasze są produktami o wysokiej wartości energetycznej. Dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, są źródłem skrobi, białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych (magnez, fosfor, potas) . Najwięcej tiaminy (witaminy B1) jest w kaszy jaglanej i gryczanej. Kasza jaglana jako jedyna spośród innych kasz ma odczyn zasadowy czyli taki jaki mają warzywa i owoce – nie zakwasza więc organizmu. Kasza jaglana charakteryzuje się ponad to dużą ilością żelaza.