Czekoladowa owsianka z truskawkami

Czekoladowa owsianka z truskawkami

Składniki na 2:

    Czekoladowa owsianka z truskawkami
  • 3/4 litra mleka
  • 8 łyżek stołowych płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki kakao
  • garść truskawek
  • garść orzechów włoskich bądź laskowych (30g)
  • garść suszonej żurawiny (30g)

Przygotowanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia. Część mleka przelać do 1/4 objętości szklanki, wymieszać dokładnie z kakao i przelać do reszty mleka. Następnie dodać płatki owsiane, całość mieszać na małym ogniu przez 5 minut.

Orzechy posiekać na drobno, dodać do owsianki razem z żurawiną, wymieszać.

Po przełożeniu owsianki na talerz, udekorować ja pokrojonymi na części truskawkami.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 1 porcji
Energia:
501 kcal
Białko:
20.5 g
Tłuszcz:
20.1 g
Węglowodany:
65.3 g
Błonnik:
6.2 g
Źródła energii

Okiem dietetyka:

Taki posiłek to duża dawka energii a także witamin i składników mineralnych. Płatki owsiane są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych a dokładniej błonnika pokarmowego, który pęcznieje w jelitach i nadaje uczucie sytości na dłużej, a dodatkowo usprawnia także perystaltykę jelit. Orzechy to doskonałe źródło magnezu a także cennych kwasów tłuszczowych n-3. Mleko to z kolei doskonały rezerwuar wapnia a kakao żelaza. I na dokładkę żurawina, która wspomaga funkcjonowanie układu moczowego a także truskawki, które obfitują w duże ilości witaminy C. Taki posiłek można jeść śmiało, jednak nie należy przesadzać z jego ilością, bo oprócz dużej dawki prozdrowotnych składników jest on też wysokokaloryczny.