Czekoladowa owsianka z truskawkami
Składniki na 2:
- 3/4 litra mleka
- 8 łyżek stołowych płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki kakao
- garść truskawek
- garść orzechów włoskich bądź laskowych (30g)
- garść suszonej żurawiny (30g)
Przygotowanie:
Mleko doprowadzić do wrzenia. Część mleka przelać do 1/4 objętości szklanki, wymieszać dokładnie z kakao i przelać do reszty mleka. Następnie dodać płatki owsiane, całość mieszać na małym ogniu przez 5 minut.
Orzechy posiekać na drobno, dodać do owsianki razem z żurawiną, wymieszać.
Po przełożeniu owsianki na talerz, udekorować ja pokrojonymi na części truskawkami.
Wartość odżywcza:
Okiem dietetyka:
Taki posiłek to duża dawka energii a także witamin i składników mineralnych. Płatki owsiane są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych a dokładniej błonnika pokarmowego, który pęcznieje w jelitach i nadaje uczucie sytości na dłużej, a dodatkowo usprawnia także perystaltykę jelit. Orzechy to doskonałe źródło magnezu a także cennych kwasów tłuszczowych n-3. Mleko to z kolei doskonały rezerwuar wapnia a kakao żelaza. I na dokładkę żurawina, która wspomaga funkcjonowanie układu moczowego a także truskawki, które obfitują w duże ilości witaminy C. Taki posiłek można jeść śmiało, jednak nie należy przesadzać z jego ilością, bo oprócz dużej dawki prozdrowotnych składników jest on też wysokokaloryczny.