Chleb bezglutenowy
Składniki na 1 chleb:
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g mąki ryżowej lub suchego ryżu
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych lub mąki owsianej bezglutenowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g drożdży świeżych lub suszonych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki stołowe pestek słonecznika
- 2 łyżki stołowe pestek dyni
- 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
- 1 i 1/4 szklanka delikatnie ciepłej wody
- sól himalajska wg uznania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, u mnie góra dół bez termo obiegu.
Ziarna kaszy gryczanej dokładnie przejrzeć. (Bardzo często wśród ziaren kaszy gryczanej znajdują się także inne zboża zawierające gluten). Następnie opłukać kaszę dokładnie na sicie, osuszyć po czym mielić w młynku na drobno.
Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową lub zmielony ryż oraz mąkę owsianą lub zmielone w młynku płatki owsiane.
Dodać sól, siemię lniane oraz opłukane na sicie pestki dyni i słonecznika.
Do oddzielnego naczynia wlać wodę, pokruszyć drożdże, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą składniki mokre i suche intensywnie mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Formę keksową o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać mokrą masę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem na około 20 minut.
Chleb wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni 38 minut. Następnie wyjąć upieczony chleb z formy i pozostawić tylko w papierze do przestygnięcia na metalowej podkładce. Smacznego!
Okiem dietetyka:
Przepis na chleb bezglutenowy sprawdzony niejednokrotnie z pozytywnym efektem. Jeśli tu jesteście, to na pewno podobnie jak ja długo szukacie ciekawych przepisów na pieczywo bezglutenowe. Po pewnym czasie stosowania diety bezglutenowej przyzwyczajamy się do nowych smaków i receptur. Powoli zaczynamy nawet szukać innych alternatyw niż chleb. Dlaczego jednak mamy rezygnować z tradycyjnych kanapek skoro w zasięgu ręki jest wiele fantastycznych, prostych i szybkich do wykonania przepisów.