
Zimą nasza dieta powinna obfitować nie tylko w tłuste podroby mięsne, aby zmagazynować mityczną tkankę tłuszczową, która będzie stanowiła dla organizmu przysłowiowy "zapas". Niezwykle ważne są bowiem w diecie warzywa okopowe, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste oraz przetwory warzywno-owocowe stanowiące bogate źródło witamin i składników mineralnych.

Wybierając się do sklepu na zakupy warto czytać etykiety produktów spożywczych oraz wzmianki na temat zawartości alergenów takich jak gluten. Prosty przykład – budyń, wydawać by się mogło, że zawiera w swoim składzie tylko skrobię ziemniaczaną, która jest wolna od glutenu; jednak nie – ma także kakao oraz skrobię ziemniaczaną z domieszką glutenu.

Płaskurka i samopsza – to dwie dzikie odmiany pszenicy uprawiane od czasów starożytnych . Charakteryzowały się one ziarnem bogatym w cenne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Przez stulecia pszenica była modyfikowana, a jej współczesna forma niczym nie przypomina tej pradawnej. Składniki w niej zawarte nie odbijają się dzisiaj dobrze na stanie naszego zdrowia.

Pokrzywa to roślina wieloletnia, która posiada szereg prozdrowotnych właściwości dla organizmu. Jest powszechnie wykorzystywana w ziołolecznictwie jako środek moczopędny, krwiotwórczy oraz przeciwzapalny. Liście pokrzywy spożywa się zazwyczaj w postaci naparów z suszonych ziół, zbiera się je wiosną w maju oraz jesienią.

Dieta lekkostrawna to jedna z najczęściej zalecanych diet w schorzeniach przewodu pokarmowego. Jest stosowana po zabiegach operacyjnych, w chorobach bakteryjnych i infekcjach przebiegających z gorączką. Celem diety lekkostrawnej jest ochrona przewodu pokarmowego przed nadmierną aktywnością trawienną, ograniczenie produktów ciężkostrawnych oraz dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.

Pokarmy miłosne zwane afrodyzjakami są powszechnie znane i stosowane od czasów starożytnych. Do sekretnych potraw należą owoce takie jak truskawki i pomarańcze, przyprawy: cynamon, imbir, wanilia; czekolada i inne. Wiele z nich posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości (obniża cholesterol, pobudza krążenie oraz wpływa na potencję).

Wątroba to narząd odpowiedzialny za szereg funkcji życiowych naszego organizmu. Jest swoistą fabryką, która detoksykuje wszelkie toksyny wprowadzone przez układ pokarmowy. Jak najlepiej o nią zadbać? Podstawowym elementem jest dieta przyjazna wątrobie oparta na produktach lekkostrawnych z ograniczeniem tłuszczu.

Zastanawiasz się jak powinna wyglądać twoja dieta zimą? Czy wskazane jest zwiększenie pokarmów rozgrzewających organizm? Przede wszystkim dieta nie powinna być restrykcyjna lecz dobrze zbilansowana. W okresie zimowym szczególnie należy zadbać o produkty pełnowartościowe, które obfitują w witaminy i składniki mineralne, będące naturalną ochroną przed wirusami i bakteriami.