Reklama
Strona 5 z 11        Poprzednia   2    3    4    5    6    7    8    Nastepna

Niepożądane reakcje organizmu dziecka na pokarm

Niepożądane reakcje organizmu dziecka na pokarm Każdy z nas na co dzień obserwuje korzyści płynące z procesu odżywiania. Nie zapominajmy jednak o tym, że pokarm może wyrządzić także krzywdę naszemu zdrowiu. Przeważanie występuje ona u ludzi cierpiących na alergię.

Zupy w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym

Zupy w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym W żywieniu małych dzieci zupy mleczne (lub zupy na bazie hydrolizatów w przypadku alergii) powinny być głównym elementem składowym pierwszego posiłku, czyli śniadania. Zupy mleczne dostarczają przede wszystkim pełnowartościowego białka, wapnia i nieznacznej ilości tłuszczu, które pochodzą z mleka, a także węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz błonnika, którego źródłem są dodatki do zup – np. makaron, ryż, kasze, płatki zbożowe.

Jak skutecznie zapobiegać alergii pokarmowej u niemowląt

Jak skutecznie zapobiegać alergii pokarmowej u niemowląt Alergia to bardzo znany problem zdrowotny. Szacuje się, że 20-30% całej populacji dotknięte jest alergią różnego typu. Coraz więcej rodziców musi więc liczyć się z tym, że może ona dotknąć także ich dziecko. Występowanie alergii zależy od kilku czynników np. skłonności dziedzicznych, żywienia – zwykle w pierwszych miesiącach życia a także czynników środowiskowych. Ryzyko alergii można jednak ograniczyć poprzez stosowanie różnych działań.

Spadek masy ciała może być skutkiem choroby

Spadek masy ciała może być skutkiem choroby Szczupła sylwetka nie zawsze jest uwarunkowana dobrze zbilansowaną dietą. Jedni mają po prostu dobry metabolizm, inni borykają się z problemami złego wchłaniania składników pokarmowych czego skutkiem może być niedożywienie pokarmowe. Przyczyną spadku masy ciała mogą być także schorzenia takie jak niewyrównany poziom hormonów tarczycy a także celiakia zwana chorobą trzewną oraz nowotwory.

Moc olejów roślinnych

Moc olejów roślinnych Oleje surowe zawierają pewne ilości substancji ubocznych korzystnych a także niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego żywności. Związki prozdrowotne to fosfatydy, białka, tokoferole (różne formy witaminy E) oraz barwniki takie jak beta-karoten. Do związków niepożądanych zaliczanych również do zanieczyszczeń należą wolne kwasy tłuszczowe, produkty oksydacji oraz polimeryzacji.

Właściwości zdrowotne miodu

Właściwości zdrowotne miodu Miód odznacza się wysoką wartością odżywcza oraz szerokimi właściwościami leczniczymi. Głównym składnikiem miodu są cukry proste: glukoza oraz fruktoza, które decydują o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry proste po części biorą udział w procesie odtruwania (detoksykacji) organizmu, chroniąc go przed działaniem szkodliwych substancji pochodzących ze środowiska takich jak dym tytoniowy czy też spaliny. Ponadto cukry te obniżają szkodliwe działanie alkoholu oraz nikotyny w organizmie.

Czy ziemniaki tuczą?

Czy ziemniaki tuczą? Spożycie ziemniaków w Polsce jest bardzo wysokie i wynosi około 120 kg rocznie na jednego mieszkańca. Okazuje się, że ziemniaki są dla nas głównym źródłem witaminy C, choć same nie zawierają jej zbyt wiele. Duże spożycie ziemniaków sprawia, że mają one większe znaczenie w codziennym żywieniu niż inne produkty o wyższej zawartości witaminy C takie jak brukselka, czerwona papryka czy brokuły, ponieważ spożywamy ich mniej.

Jak ograniczyć spożycie soli w codziennej diecie?

Jak ograniczyć spożycie soli w codziennej diecie? Sód, który głównie zawarty jest w soli kuchennej pełni w orgiazmie wiele ważnych funkcji między innymi odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej oraz regulację objętości płynów zewnątrzkomórkowych. Zbyt wysokie spożycie sodu wraz z dietą może mieć dla organizmu bardzo poważne konsekwencje.

Strona 5 z 11        Poprzednia   2    3    4    5    6    7    8    Nastepna