Zdrowie na talerzu – czyli nie samym mięsem żyje człowiek
Zimą nasza dieta powinna obfitować nie tylko w tłuste podroby mięsne, aby zmagazynować mityczną tkankę tłuszczową, która będzie stanowiła dla organizmu przysłowiowy "zapas". Niezwykle ważne są bowiem w diecie warzywa okopowe, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste oraz przetwory warzywno-owocowe stanowiące bogate źródło witamin i składników mineralnych.
Bezglutenowy budyń na półce sklepowej
Wybierając się do sklepu na zakupy warto czytać etykiety produktów spożywczych oraz wzmianki na temat zawartości alergenów takich jak gluten. Prosty przykład – budyń, wydawać by się mogło, że zawiera w swoim składzie tylko skrobię ziemniaczaną, która jest wolna od glutenu; jednak nie – ma także kakao oraz skrobię ziemniaczaną z domieszką glutenu.
Czy współczesna pszenica może być szkodliwa?
Płaskurka i samopsza – to dwie dzikie odmiany pszenicy uprawiane od czasów starożytnych . Charakteryzowały się one ziarnem bogatym w cenne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Przez stulecia pszenica była modyfikowana, a jej współczesna forma niczym nie przypomina tej pradawnej. Składniki w niej zawarte nie odbijają się dzisiaj dobrze na stanie naszego zdrowia.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.)
Pokrzywa to roślina wieloletnia, która posiada szereg prozdrowotnych właściwości dla organizmu. Jest powszechnie wykorzystywana w ziołolecznictwie jako środek moczopędny, krwiotwórczy oraz przeciwzapalny. Liście pokrzywy spożywa się zazwyczaj w postaci naparów z suszonych ziół, zbiera się je wiosną w maju oraz jesienią.
Dieta lekkostrawna: wskazania i tabela produktów zalecanych
Dieta lekkostrawna to jedna z najczęściej zalecanych diet w schorzeniach przewodu pokarmowego. Jest stosowana po zabiegach operacyjnych, w chorobach bakteryjnych i infekcjach przebiegających z gorączką. Celem diety lekkostrawnej jest ochrona przewodu pokarmowego przed nadmierną aktywnością trawienną, ograniczenie produktów ciężkostrawnych oraz dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Pokarmy miłosne dla kobiet i mężczyzn
Pokarmy miłosne zwane afrodyzjakami są powszechnie znane i stosowane od czasów starożytnych. Do sekretnych potraw należą owoce takie jak truskawki i pomarańcze, przyprawy: cynamon, imbir, wanilia; czekolada i inne. Wiele z nich posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości (obniża cholesterol, pobudza krążenie oraz wpływa na potencję).
Dieta dla wątroby: jadłospis i tabela produktów zalecanych
Wątroba to narząd odpowiedzialny za szereg funkcji życiowych naszego organizmu. Jest swoistą fabryką, która detoksykuje wszelkie toksyny wprowadzone przez układ pokarmowy. Jak najlepiej o nią zadbać? Podstawowym elementem jest dieta przyjazna wątrobie oparta na produktach lekkostrawnych z ograniczeniem tłuszczu.