Reklama
Strona 4 z 10        Poprzednia   1    2    3    4    5    6    7    Nastepna

Czym najlepiej popijać lekarstwa?

Czym najlepiej popijać lekarstwa? Lekarstwa dla każdego z nas to chleb powszedni. Boli nas głowa sięgamy po tabletkę, mamy katar stosujemy inhalacje, jeśli pojawią się problemy ze stawami – kupujemy w aptece maść rozgrzewającą, nie wspominając już o antybiotykach przepisywanych na receptę przez lekarzy.

Co zawierają przyprawy

Co zawierają przyprawy Już we wczesnej epoce kamiennej ludzie oprócz mięsa jadali owoce leśne, bulwy i korzenie niektórych roślin. Znaleziska archeologiczne z młodszej epoki kamiennej dowodzą, że znano wówczas arcydzięgiel, kminek, mak i pasternak, co oznacza, że ówczesny człowiek urozmaicał smak swoich posiłków. Przyprawy to składniki dodawane w niewielkich ilościach do potraw dla polepszenia smaku, zapachu lub barwy. W większości są to produkty pochodzenia roślinnego – rośliny przyprawowe, zawierające substancje czynne, w tym silnie aromatyczne i smakowe oraz składniki mineralne i witaminy. Dzielą się na ziołowe i warzywne.

Zdrowe odchudzanie

Zdrowe odchudzanie W odchudzaniu chodzi o spadek masy ciała oraz o odtłuszczenie organizmu. Jednym z głównych problemów jest nadmiar tkanki tłuszczowej w ciele, spożywanie pokarmów wysokoenergetycznych – wręcz odwrotne do zapotrzebowania organizmu oraz brak aktywności fizycznej. Jak zdrowo i skutecznie schudnąć?

Dlaczego warto jeść jabłka?

Dlaczego warto jeść jabłka? Jabłoń w Polsce jest najpowszechniej uprawianym drzewem owocowym. Produkcja jabłek jest u nas największa i najbardziej rozpowszechniona spośród wszystkich gatunków owocowych, stanowi około 84% ogólnej ilości owoców z drzew. Na szerokie upowszechnienie produkcji jabłek wpłynęła wyjątkowa wartość gospodarcza tych owoców oraz sprzyjające warunki klimatyczne i ekonomiczne, a także wieloletnia tradycja sadownicza w naszym kraju.

Mleko w diecie kobiet w ciąży i matek karmiących

Mleko w diecie kobiet w ciąży i matek karmiących Okres ciąży i karmienia jest jednym ze stanów kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na wapń. Matka w okresie ciąży oraz karmienia przekazuje dziecku wapń początkowo poprzez łożysko, a następnie w mleku. Ostatnie badania wykazały wzrost obrotu kostnego w drugim i trzecim trymestrze ciąży oraz w okresie laktacji. Wynika z tego, iż w tym okresie u kobiet zachodzą w szkielecie bardzo intensywne procesy tworzenia, mineralizacji i resorpcji kości. Pierwiastkiem niezbędnym do mineralizacji kości jest wapń.

Niepożądane reakcje organizmu dziecka na pokarm

Niepożądane reakcje organizmu dziecka na pokarm Każdy z nas na co dzień obserwuje korzyści płynące z procesu odżywiania. Nie zapominajmy jednak o tym, że pokarm może wyrządzić także krzywdę naszemu zdrowiu. Przeważanie występuje ona u ludzi cierpiących na alergię.

Zupy w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym

Zupy w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym W żywieniu małych dzieci zupy mleczne (lub zupy na bazie hydrolizatów w przypadku alergii) powinny być głównym elementem składowym pierwszego posiłku, czyli śniadania. Zupy mleczne dostarczają przede wszystkim pełnowartościowego białka, wapnia i nieznacznej ilości tłuszczu, które pochodzą z mleka, a także węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz błonnika, którego źródłem są dodatki do zup – np. makaron, ryż, kasze, płatki zbożowe.

Jak skutecznie zapobiegać alergii pokarmowej u niemowląt

Jak skutecznie zapobiegać alergii pokarmowej u niemowląt Alergia to bardzo znany problem zdrowotny. Szacuje się, że 20-30% całej populacji dotknięte jest alergią różnego typu. Coraz więcej rodziców musi więc liczyć się z tym, że może ona dotknąć także ich dziecko. Występowanie alergii zależy od kilku czynników np. skłonności dziedzicznych, żywienia – zwykle w pierwszych miesiącach życia a także czynników środowiskowych. Ryzyko alergii można jednak ograniczyć poprzez stosowanie różnych działań.

Strona 4 z 10        Poprzednia   1    2    3    4    5    6    7    Nastepna