Węglowodany
Węglowodany (zwane inaczej sacharydami) znane są każdemu z nas jako cukry. Są to związki organiczne, zbudowane z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany spożywamy niemalże na co dzień. W racjonalnym żywieniu powinny stanowić od 55 do 60% energii z diety. W czym się znajdują? W ziemniakach, w mące, pieczywie, makaronach, kaszach , w ryżu oraz w owocach takich jak banany.
Dieta zero kalorii z cukru
Zdrowa i racjonalna dieta zakłada udział wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w codziennej diecie. Mowa oczywiście o udziale węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Sukces szczupłej sylwetki polega na odpowiedniej podaży w diecie tych makroskładników.
Oczyszczające koktajle
Pyszne i zdrowe koktajle, które doskonale oczyszczają nasz organizm z toksyn, są orzeźwiające a w dodatku niskokaloryczne. Takie koktajle warto spożywać przynajmniej 2 razy w tygodniu. Dziś przedstawiamy koktajle owocowo-warzywne, które są dla organizmu doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, orzeźwiają nie tylko nasze ciało, ale także duszę. Pamiętajmy, że okres letnio-jesienny w naszym klimacie stanowi doskonałą kopalnię niezliczonych gatunków świeżych warzyw i owoców.
Biegnij po szczupłą sylwetkę
Bieganie to fantastyczny sposób na spalenie tkanki tłuszczowej oraz na zrzucenie zbędnych kilogramów. Aby zmaksymalizować efekty wysiłku fizycznego należy zastosować się do kilku prostych i ciekawych zasad. Najważniejszymi czynnikami są częstotliwość i intensywność ćwiczeń a także czas, jaki poświęcamy na trening. Jeśli odpowiednio zaplanujemy sobie wysiłek i znajdziesz na niego choć niewielką ilość czasu, efekty będą widoczne zanim się zorientujesz.
Truskawki czyli bomba witaminowa
Co roku kuszą nas smakiem, pięknym czerwonym kolorem i wspaniałym aromatem, ale nie tylko… Truskawki to owoce posiadające bardzo wysoką wartość odżywczą. Są bogate w witaminy (witaminę C, PP, B) a także składniki mineralne takie jak fosfor, magnez i mangan. Owoce truskawek charakteryzują się także względnie wysokim udziałem kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego oraz salicylowego). Dzięki dużej ilości olejków eterycznych truskawki należą do najbardziej aromatycznych owoców. Obfitują także w duże ilości błonnika pokarmowego. W 90% składają się z wody, są moczopędne, wspomagają pracę nerek.
Białka
Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednie ilości białek decydują o normalnym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji wydalanych lub uszkodzonych tkanek.Białka są to związki wielkocząsteczkowe zbudowane z aminokwasów. Istnieje około 20 aminokwasów, a 8 z nich, zwanych niezbędnymi lub egzogennymi, zawartych jest w białku pochodzenia zwierzęcego, które przyjmujemy wraz z pokarmem. Tylko niektóre produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego zawierają 8 niezbędnych aminokwasów. dlatego też istotna jest różnorodność spożywanych pokarmów.
Tłuszcze
Tłuszcze to związki pokarmowe, które odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Są składnikami błon komórkowych oraz hormonów a także są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii.Tłuszcze zwane inaczej lipidami należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd.