
Zimą nasza dieta powinna obfitować nie tylko w tłuste podroby mięsne, aby zmagazynować mityczną tkankę tłuszczową, która będzie stanowiła dla organizmu przysłowiowy "zapas". Niezwykle ważne są bowiem w diecie warzywa okopowe, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste oraz przetwory warzywno-owocowe stanowiące bogate źródło witamin i składników mineralnych.

Wybierając się do sklepu na zakupy warto czytać etykiety produktów spożywczych oraz wzmianki na temat zawartości alergenów takich jak gluten. Prosty przykład – budyń, wydawać by się mogło, że zawiera w swoim składzie tylko skrobię ziemniaczaną, która jest wolna od glutenu; jednak nie – ma także kakao oraz skrobię ziemniaczaną z domieszką glutenu.

Płaskurka i samopsza – to dwie dzikie odmiany pszenicy uprawiane od czasów starożytnych . Charakteryzowały się one ziarnem bogatym w cenne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Przez stulecia pszenica była modyfikowana, a jej współczesna forma niczym nie przypomina tej pradawnej. Składniki w niej zawarte nie odbijają się dzisiaj dobrze na stanie naszego zdrowia.

Pokarmy miłosne zwane afrodyzjakami są powszechnie znane i stosowane od czasów starożytnych. Do sekretnych potraw należą owoce takie jak truskawki i pomarańcze, przyprawy: cynamon, imbir, wanilia; czekolada i inne. Wiele z nich posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości (obniża cholesterol, pobudza krążenie oraz wpływa na potencję).

Zastanawiasz się jak powinna wyglądać twoja dieta zimą? Czy wskazane jest zwiększenie pokarmów rozgrzewających organizm? Przede wszystkim dieta nie powinna być restrykcyjna lecz dobrze zbilansowana. W okresie zimowym szczególnie należy zadbać o produkty pełnowartościowe, które obfitują w witaminy i składniki mineralne, będące naturalną ochroną przed wirusami i bakteriami.

Oczyszczanie organizmu z toksyn za pomocą diety to detoks. Kiedy najlepiej go zastosować? Nie ma takiej reguły. Detoks możemy rozpocząć niezależnie od pory roku ani stosowanej przez nas diety. Co powinniśmy zrobić, aby wdrożyć zasady detoksu w życie – zaopatrzyć swoją lodówkę w dużą ilość warzyw i owoców – najlepiej ekologicznych.

Dlaczego warto rozpocząć terapię sokową? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – dieta większości z nas oparta jest na produktach o kwaśnym pH, takich jak mięso, wędliny, chleb. Spożywanie pokarmów roślinnych maksymalnie alkalizuje krew, tkanki i komórki, co jest niezbędne do oczyszczenia naszego organizmu.

Owoce takie jak maliny, borówki, aronia, porzeczki lub jeżyny mają bardzo cenne właściwości dla zdrowia. Odznaczają się dużą ilością witamin i składników mineralnych a także błonnika pokarmowego oraz flawonoidów. Cenne dla zdrowia związki mają wpływ na wiele schorzeń, są smaczne i bardzo aromatyczne. Sprawdź, co daje dieta bogata w owoce o ciemnej barwie.