Witamina K

Witamina K


Witamina K odpowiada za tworzenie czynników krzepnięcia krwi. Bierze udział w powstawaniu tkanki kostnej, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Niedobory witaminy K występują najczęściej na skutek wadliwego żywienia, złego wchłaniania, stosowania niektórych antybiotyków oraz w chorobach nowotworowych. Witamina ta występuje powszechnie w zielonych warzywach takich jak sałata, szpinak i kalafior, jest także syntetyzowana przez florę bakteryjną układu pokarmowego.


Rola w organizmie:

  • Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne
  • Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
  • Bierze udział w procesie oddychania tkankowego

Niedobory:

  • Niedostateczna endogenna synteza witaminy K w przewodzie pokarmowym
  • Krwotoki niedające się zatamować
  • Zbyt mała ilość flory bakteryjnej u noworodków
  • Zanik flory bakteryjnej np. po antybiotykoterapii

Skutki nadmiaru:

  • Hiperbilirubinemia
  • Anemia hemolityczna

Udowodniono, że spożywanie witaminy K w ilości 300-400 µg pochodzącej z pokarmu a także suplementacji nie powoduje żadnych negatywnych skutków dla zdrowia

Najlepsze źródła pokarmowe:

Ilość (µg/100 g) witaminy K w produktach Źródła pokarmowe
>100 µg/100 g Brukselka, szpinak, sałata, herbata zielona
50-100 µg/100 g Wątroba wołowa, kalafior
10-50 µg/100 g Ser, wątroba, masło, olej, kawa, groszek
<10 µg/100 g Mleko, mięso marchewka, ziemniaki pomidory, brzoskwinie, pomarańcze

Zalecane zapotrzebowanie:

Grupa, płeć, wiek Zapotrzebowanie w µg filochinonu/dobę
Dzieci
1-3
4-6
7-9
Chłopcy
10-18
Dziewczęta
10-18

15
20
25

40-65

40-55
Mężczyźni 65
Kobiety 55
Ciąża
Laktacja
55
55

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: