Witamina K
Witamina K odpowiada za tworzenie czynników krzepnięcia krwi. Bierze udział w powstawaniu tkanki kostnej, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Niedobory witaminy K występują najczęściej na skutek wadliwego żywienia, złego wchłaniania, stosowania niektórych antybiotyków oraz w chorobach nowotworowych. Witamina ta występuje powszechnie w zielonych warzywach takich jak sałata, szpinak i kalafior, jest także syntetyzowana przez florę bakteryjną układu pokarmowego.
Rola w organizmie:
- Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne
- Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
- Bierze udział w procesie oddychania tkankowego
Niedobory:
- Niedostateczna endogenna synteza witaminy K w przewodzie pokarmowym
- Krwotoki niedające się zatamować
- Zbyt mała ilość flory bakteryjnej u noworodków
- Zanik flory bakteryjnej np. po antybiotykoterapii
Skutki nadmiaru:
- Hiperbilirubinemia
- Anemia hemolityczna
Udowodniono, że spożywanie witaminy K w ilości 300-400 µg pochodzącej z pokarmu a także suplementacji nie powoduje żadnych negatywnych skutków dla zdrowia
Najlepsze źródła pokarmowe:
Ilość (µg/100 g) witaminy K w produktach | Źródła pokarmowe |
>100 µg/100 g | Brukselka, szpinak, sałata, herbata zielona |
50-100 µg/100 g | Wątroba wołowa, kalafior |
10-50 µg/100 g | Ser, wątroba, masło, olej, kawa, groszek |
<10 µg/100 g | Mleko, mięso marchewka, ziemniaki pomidory, brzoskwinie, pomarańcze |
Zalecane zapotrzebowanie:
Grupa, płeć, wiek | Zapotrzebowanie w µg filochinonu/dobę |
Dzieci 1-3 4-6 7-9 Chłopcy 10-18 Dziewczęta 10-18 |
15 20 25 40-65 40-55 |
Mężczyźni | 65 |
Kobiety | 55 |
Ciąża Laktacja |
55 55 |