Witamina C

Witamina C

Witamina C zaliczana jest do witamin antyoksydacyjnych, tzn. chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych i innych toksycznych substancji. Poprawia także metabolizm lipidów. Odgrywa ponadto ważną rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i chorób nowotworowych. Bierze udział w przemianie aminokwasów , syntezie hormonów steroidowych, barwników skóry (melanin), jest niezbędna do wytwarzania kolagenu – podstawowej substancji tkanki łącznej. Witamina C uszczelnia także nabłonek naczyń włosowatych.


Rola w organizmie:

  • Bierze udział w reakcjach oksydoredukcyjnych
  • Odgrywa ważną rolę w przemianie aminokwasów, syntezie hormonów steroidowych, barwników skóry (melanin)
  • Jest niezbędna do wytwarzania kolagenu – podstawowej substancji tkanki łącznej tworzącej chrząstki, kości, żeby, uszczelniającej śródbłonek naczyń włosowatych
  • Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników

Skutki niedoboru:

  • Szybkie męczenie się
  • Brak łaknienia
  • Bóle stawowo-mięśniowe
  • Zaczerwienienia i krwawienia dziąseł
  • Przy dużych niedoborach – szkorbut (krwawienie i zmiany zapalno-martwicowe dziąseł, wypadanie zębów)
  • Niedokrwistość, osłabienie odporności organizmu

Objawy niedoboru występują najczęściej w okresie zimowym i zimowo – wiosennym

Skutki nadmiaru:

Brak jest dotychczas dostatecznych danych co do szkodliwego działania witaminy C na orgazm ludzki. W niektórych przypadkach może dochodzić do osadzania się kamieni nerkowych oraz występowania objawów żołądkowo – jelitowych.

Naturalne źródła pokarmowe:

  • Porzeczka czerwona, natka pietruszki, brokuły
  • Owoce: dzikiej róży, jagodowe, cytrusowe
  • Owoce: kiwi, truskawki, aronia
  • Warzywa kapustne
  • Papryka czerwona, pomidory, ziemniaki, chrzan
  • W pozostałych warzywach i owocach witamina C występuje w małych ilościach

Owoce i warzywa posiadają zróżnicowaną zawartość witaminy C w zależności od stopnia dojrzałości. Papryka czerwona
i dojrzałe pomidory zawierają o 30% więcej witaminy C niż w stanie zielonym. Cytrusy oraz jabłka w miarę dojrzewania owoców na drzewie wykazują spadek zawartości witaminy C podczas gdy wzrasta ona w owocach moreli i brzoskwini. W owocach znacznie większa część witaminy C jest zawarta w skórce niż w miąższu. Skórki jabłek posiadają 2-3 razy więcej witaminy C niż ich wewnętrzna tkanka. Najistotniejszymi czynnikami decydującymi o zachowaniu pewnych ilości witamin jest czas i temperatura przechowywania. Duże straty witaminy C obserwuje się np. podczas gotowania, krojenia oraz przechowywania w niskiej temperaturze.

Zapotrzebowanie:

Grupa, płeć, wiek mg/osobę/dobę
Dzieci
1-3
4-6
7-9
Chłopcy i dziewczęta
10-18

40
50
50

75
Mężczyźni 90
Kobiety 75
Ciąża
<19
≥19
Laktacja
<19
≥19

80
85

115
120

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: