Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku
– chroni przed zaćmą. Jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego. Niedobór tej witaminy powoduje zapalenie języka, łzawienie, światłowstręt, zajady w kącikach ust oraz zapalenie tęczówki oka. Ryboflawina jest także koenzymem enzymów oddechowych.
Rola w organizmie:
- Składnik nukleotydów
- Koenzym enzymów oddechowych
- Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku – chroni przed zaćmą
- Wpływa na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego
Skutki niedoboru:
- Zajady w kącikach ust
- Łojotok skóry, zapalenia języka
- Przekrwienie, łuszczenie się i pękanie warg
- Pieczenie pod powiekami oczu, łzawienie, światłowstręt
- Zapalenie tęczówki oka
- Dysfunkcja układu nerwowego
- Niezborność ruchowa
Najlepsze źródła naturalne:
- Mleko i przetwory mleczne
- Jaja
- Produkty zbożowe gruboziarniste
- Drożdże piwowarskie
- Wątroba
- W niewielkich ilościach kobalamina wytwarzana jest także przez bakterie przewodu pokarmowego
Zapotrzebowanie:
Grupa, płeć, wiek | mg ryboflawiny/osobę/dobę |
Dzieci 1-3 4-6 7-9 Chłopcy i dziewczęta 10-18 |
0,5 0,6 0,9 1,0-1,3 |
Mężczyźni | 1,3 |
Kobiety | 1,1 |
Ciąża Laktacja |
1,2 1,3 |