Witamina B12 - kobalamina

Witamina B12 - kobalamina

Witamina B12 jest niezbędna obok kwasu foliowego do wytwarzania czerwonych i białych krwinek oraz konieczna dla prawidłowego działania wszystkich komórek w organizmie.

Witamina ta jest niezbędna do prawidłowej czynności układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Stosowana jest w większych dawkach w chorobach takich jak: choroba Addisona i Biermera,
w niedokrwistościach, zapaleniu wielonerwowym oraz w schorzeniach wątroby.

Rola w organizmie czyli o niezwykłe właściwości witaminy B12

Witamina B1 2 wpływa korzystnie na płodność i ciążę, wzmacnia układ odpornościowy a także pomaga w leczeniu chorób takich jak nowotwory, AIDS, stwardnienie rozsiane.

  • Bierze udział w powstawaniu kwasów nukleinowych
  • Jest niezbędna do dojrzewania erytrocytów
  • Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Umożliwia transport i wbudowywanie folianów do komórek
  • Bierze udział w procesach przekształcania homocysteiny do metioniny, w którym następuje powstawanie kwasu tertahydrofoliowego niezbędnego w syntezie DNA i białek komórkowych

Skutki niedoboru:

Witamina B12 jest przechowywana w wątrobie od 3 do 6 lat. Wynika z tego, że jej niedobór może trwać nawet od kilku lat zanim da o sobie znać.
  • Zaburzenia w układzie krwiotwórczym – zmiany w krwinkach – anemia złośliwa
  • Do najwcześniejszych objawów wynikających z nieprawidłowej wielkości czerwonych krwinek należą: osłabienie, apatia, zmęczenie, depresja, zaburzenia trawienia, biegunka oraz bladość skóry, jadłowstręt, halucynacje, agresywne zachowania oraz zmiany osobowości
  • Nieodwracalne uszkodzenie układu nerwowego związane z demielinizacją mózgu oraz nerwów obwodowych
  • Zaburzenia umysłowe i emocjonalne

Skutki nadmiaru:

  • Nie zaobserwowano objawów przedawkowania
  • Nie zaobserwowano działania kancerogennego i teratogennego

Grupy największego ryzyka występowania niedoborów:

  • Osoby z niedokrwistością żołądkową
  • Osoby po resekcji żołądka, przy uszkodzeniach błony śluzowej żołądka
  • Wegetarianie po około 20 latach diety
  • Osoby, u których stwierdza się zaburzone wchłaniania niektórych witamin
  • Osoby w wieku podeszłym
  • Osoby nadużywające alkoholu
  • Niemowlęta karmione przez matki weganki

Istnieją także inne czynniki zubożające organizm w tą witaminą, należą do nich:

  • Tabletki antykoncepcyjne i antybiotyki
  • Używki takie jak: kawa, papierosy i inne
  • Stres w każdej postaci
  • Schorzenia wątroby oraz choroby przewlekłe

Najlepsze źródła pokarmowe:

  • Głównym źródłem tej witaminy są wątroba i nerki. W mniejszych ilościach występuje w mięsie, mleku i jego przetworach oraz w żółtkach jaj.

    Dobre źródła tej witaminy to:

    • Podroby
    • Niektóre ryby
    • Sery dojrzewające

    W Polsce 60% spożywanej witaminy B12 pochodzi z mięsa i ryb, 28% z mleka i przetworów mlecznych, natomiast 9%
    z jaj.

    Witamina B12 w ciąży i podczas laktacji:

    Matki, które tylko sporadycznie przyjmują witaminę B12 narażają swoje dzieci na jej niedobory. Witamina B12 jest jedną
    z bardziej niedoborowych podczas ciąży i laktacji. Szczególnie na braki tej witaminy narażone mogą być matki weganki, które nie przyjmują pokarmów odzwierzęcych będących jedynymi źródłami naturalnymi tej witaminy. Dlatego ciężarne wegetarianki powinny zadbać o dodatkową suplementację. Dzieci matek, u których ilość witaminy B12 utrzymuje się stale na niskim poziomie są narażone na opóźnienie rozwoju umysłowego i fizycznego a także na osłabienie układu immunologicznego.

    Zapotrzebowanie:

    Grupa, płeć, wiek µg kobalaminy/osobę/dobę
    Dzieci
    1-3
    4-6
    7-9
    Chłopcy i dziewczęta
    10-18

    0,9
    1,2
    1,8

    1,8 - 2,4
    Mężczyźni 2,4
    Kobiety 2,4
    Ciąża
    Laktacja
    2,6
    2,8

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: