Witamina B12 - kobalamina

Witamina B12 jest niezbędna obok kwasu foliowego do wytwarzania czerwonych i białych krwinek oraz konieczna dla prawidłowego działania wszystkich komórek w organizmie.
Witamina ta jest niezbędna do prawidłowej czynności układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Stosowana jest w większych dawkach w chorobach takich jak: choroba Addisona i Biermera,
w niedokrwistościach, zapaleniu wielonerwowym oraz w schorzeniach wątroby.
Rola w organizmie czyli o niezwykłe właściwości witaminy B12
Witamina B1 2 wpływa korzystnie na płodność i ciążę, wzmacnia układ odpornościowy a także pomaga w leczeniu chorób takich jak nowotwory, AIDS, stwardnienie rozsiane.
- Bierze udział w powstawaniu kwasów nukleinowych
- Jest niezbędna do dojrzewania erytrocytów
- Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Umożliwia transport i wbudowywanie folianów do komórek
- Bierze udział w procesach przekształcania homocysteiny do metioniny, w którym następuje powstawanie kwasu tertahydrofoliowego niezbędnego w syntezie DNA i białek komórkowych
Skutki niedoboru:
Witamina B12 jest przechowywana w wątrobie od 3 do 6 lat. Wynika z tego, że jej niedobór może trwać nawet od kilku lat zanim da o sobie znać.- Zaburzenia w układzie krwiotwórczym – zmiany w krwinkach – anemia złośliwa
- Do najwcześniejszych objawów wynikających z nieprawidłowej wielkości czerwonych krwinek należą: osłabienie, apatia, zmęczenie, depresja, zaburzenia trawienia, biegunka oraz bladość skóry, jadłowstręt, halucynacje, agresywne zachowania oraz zmiany osobowości
- Nieodwracalne uszkodzenie układu nerwowego związane z demielinizacją mózgu oraz nerwów obwodowych
- Zaburzenia umysłowe i emocjonalne
Skutki nadmiaru:
- Nie zaobserwowano objawów przedawkowania
- Nie zaobserwowano działania kancerogennego i teratogennego
Grupy największego ryzyka występowania niedoborów:
- Osoby z niedokrwistością żołądkową
- Osoby po resekcji żołądka, przy uszkodzeniach błony śluzowej żołądka
- Wegetarianie po około 20 latach diety
- Osoby, u których stwierdza się zaburzone wchłaniania niektórych witamin
- Osoby w wieku podeszłym
- Osoby nadużywające alkoholu
- Niemowlęta karmione przez matki weganki
Istnieją także inne czynniki zubożające organizm w tą witaminą, należą do nich:
- Tabletki antykoncepcyjne i antybiotyki
- Używki takie jak: kawa, papierosy i inne
- Stres w każdej postaci
- Schorzenia wątroby oraz choroby przewlekłe
Najlepsze źródła pokarmowe:
- Głównym źródłem tej witaminy są wątroba i nerki. W mniejszych ilościach występuje w mięsie, mleku i jego przetworach oraz w żółtkach jaj.
Dobre źródła tej witaminy to:
- Podroby
- Niektóre ryby
- Sery dojrzewające
W Polsce 60% spożywanej witaminy B12 pochodzi z mięsa i ryb, 28% z mleka i przetworów mlecznych, natomiast 9%
z jaj.Witamina B12 w ciąży i podczas laktacji:
Matki, które tylko sporadycznie przyjmują witaminę B12 narażają swoje dzieci na jej niedobory. Witamina B12 jest jedną
z bardziej niedoborowych podczas ciąży i laktacji. Szczególnie na braki tej witaminy narażone mogą być matki weganki, które nie przyjmują pokarmów odzwierzęcych będących jedynymi źródłami naturalnymi tej witaminy. Dlatego ciężarne wegetarianki powinny zadbać o dodatkową suplementację. Dzieci matek, u których ilość witaminy B12 utrzymuje się stale na niskim poziomie są narażone na opóźnienie rozwoju umysłowego i fizycznego a także na osłabienie układu immunologicznego.Zapotrzebowanie:
Grupa, płeć, wiek µg kobalaminy/osobę/dobę Dzieci
1-3
4-6
7-9
Chłopcy i dziewczęta
10-18
0,9
1,2
1,8
1,8 - 2,4Mężczyźni 2,4 Kobiety 2,4 Ciąża
Laktacja2,6
2,8