Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1 (tiamina)


Witamina B1 bierze udział w przemianach węglowodanowych zachodzących w organizmie. Niedobór tej witaminy prowadzi do rozwoju choroby beri-beri, na skutek której dochodzi do zaburzeń w układzie nerwowo – mięśniowym. Witamina B1 występuje w największych ilościach w drożdżach piwowarskich oraz produktach zbożowych z grubego przemiału takich jak: otręby, pieczywo, płatki owsiane oraz kasza gryczana. Zapotrzebowanie na tą witaminę jest uzależnione od zawartości węglowodanów w diecie.



  • W niewielkich ilościach syntetyzowana jest przez florę mikrobakteryjną przewodu pokarmowego
  • Bierze udział w przemianie węglowodanowej organizmu

Skutki niedoboru:

  • Choroba beri-beri – zaburzenia w układzie nerwowym i mięśniowym
  • Zaburzenia czynnościowe układu nerwowego
  • Zmiany w układzie sercowo – naczyniowym oraz pokarmowym
  • Upośledzenie w wydzielaniu soku żołądkowego – zaburzenia w trawieniu i przyswajaniu składników mineralnych

Najlepsze źródła naturalne:

  • Drożdże piwowarskie
  • Otręby, pieczywo razowe, płatki owsiane, kasza gryczana
  • Suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja)
  • Mięso, mleko, jaja, orzechy

Zapotrzebowanie:

Grupa, płeć, wiek mg tiaminy/osobę/dobę
Dzieci
1-3
4-6
7-9
Chłopcy i dziewczęta
10-18

0,5
0,6
0,9

1,0-1,2
Mężczyźni 1,3
Kobiety 1,1
Ciąża
Laktacja
1,4
1,5

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: