Witamina B1 (tiamina)
Witamina B1 bierze udział w przemianach węglowodanowych zachodzących w organizmie. Niedobór tej witaminy prowadzi do rozwoju choroby beri-beri, na skutek której dochodzi do zaburzeń w układzie nerwowo – mięśniowym. Witamina B1 występuje w największych ilościach w drożdżach piwowarskich oraz produktach zbożowych z grubego przemiału takich jak: otręby, pieczywo, płatki owsiane oraz kasza gryczana. Zapotrzebowanie na tą witaminę jest uzależnione od zawartości węglowodanów w diecie.
- W niewielkich ilościach syntetyzowana jest przez florę mikrobakteryjną przewodu pokarmowego
- Bierze udział w przemianie węglowodanowej organizmu
Skutki niedoboru:
- Choroba beri-beri – zaburzenia w układzie nerwowym i mięśniowym
- Zaburzenia czynnościowe układu nerwowego
- Zmiany w układzie sercowo – naczyniowym oraz pokarmowym
- Upośledzenie w wydzielaniu soku żołądkowego – zaburzenia w trawieniu i przyswajaniu składników mineralnych
Najlepsze źródła naturalne:
- Drożdże piwowarskie
- Otręby, pieczywo razowe, płatki owsiane, kasza gryczana
- Suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja)
- Mięso, mleko, jaja, orzechy
Zapotrzebowanie:
Grupa, płeć, wiek | mg tiaminy/osobę/dobę |
Dzieci 1-3 4-6 7-9 Chłopcy i dziewczęta 10-18 |
0,5 0,6 0,9 1,0-1,2 |
Mężczyźni | 1,3 |
Kobiety | 1,1 |
Ciąża Laktacja |
1,4 1,5 |