Witamina A

Witamina A

Witamina A spełnia bardzo ważną funkcję w organizmie. Jest niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, retinol wchodzi bowiem w skład rodopsyny czyli światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka. Ponad to witamina A bierze udział w procesie wzrostu i rozwoju komórek, zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry oraz jest niezbędna do rozwoju kości i zębów. Witamina ta jest swoistym antyoksydantem – ma działanie utleniające, dzięki czemu wymiata wolne rodniki i zapobiega powstawaniu procesom kancerogenezy.



Rola w organizmie:

Witamina A wzmacnia układ odpornościowy: ma wpływ na wytwarzanie białych krwinek - granulocytów i leukocytów oraz odpowiada za prawidłowe działanie grasicy - narządu, w którym dojrzewają limfocyty T. Beata karoten ma działanie przeciwutleniające - wymiata wolne rodniki oraz nadtlenki lipidowe mające toksyczne działanie na organizm ludzki.

Objawy niedoboru:

Stopniowe wyczerpywanie się zapasów retinolu ze zgromadzonych zapasów w wątrobie powoduje początkowo upośledzenie przystosowania oka do ciemności a po dłuższym czasie może przyczyniać się do suchości spojówek, wysychania rogówki, łuszczenie nabłonków oraz do spadku odporności i zahamowania wzrostu u dzieci.

Skutkami niedoboru witaminy A są także:

  • Światłowstręt
  • Uczucie pieczenia pod powiekami
  • Upośledzenia działania gruczołów łzowych

Większy niedobór może powodować:

  • Kurzą ślepotę – niedowidzenie o zmroku
  • Ślepotę
  • Zmiany błon śluzowych dróg moczowych oraz oddechowych
  • Wzrost podatności na infekcje
  • Zwiększoną pobudliwość
  • Bóle głowy
  • Torsje
  • Łysienie
  • Zmiany skórne
  • Suchość i świąd skóry
  • Zahamowanie wzrostu
  • Samoistne złamania kości
  • Utratę masy ciała
  • Powiększenie wątroby

Źródła naturalne:

Głównym źródłem witaminy A są produkty mięsne – około 55%, tłuszcz zwierzęcy -23%, warzywa bogate w beta-karoten - dostarczają około 80% prowitaminy A.

Ponad to witaminę A zawierają także:

  • Jaja, margaryna, masło, sery dojrzewające, makaron dwujajeczny i czterojajeczny, jogurt, kefir, wątroba cielęcina, wieprzowa, wołowa
  • Podroby mięsne: głównie wątroba – powyżej 1,5 mg w 100 g
  • Niektóre gatunki ryb morskich – tuńczyk, węgorz, śledź, makrela, łosoś, pstrąg
  • Jaja
  • Masło
  • Sery dojrzewające – ( 0,5 – 1,5 mg w 100g)
  • Niektóre warzywa np. marchew – ( 10 g w 100g)
  • Papryka czerwona – około 1,5 g w 100 g
  • Morele – 1,5 mg w 100 g

Czy wiesz, że

Według WHO niedobory witaminy A występują w krajach Dalekiego Wschodu, południowo-wschodniej Azji oraz Afryki. W krajach rozwiniętych nie stwierdza się niedoborów witaminy A.

Źródłem witaminy A - retinolu są głównie produkty zwierzęce takie jak wątroba, mleko, sery, masło, śmietana. Witamina A wytwarzana w organizmie człowieka z prowitamin witaminy A - karotenoidów, występuje natomiast w produktach roślinnych. Źródłem karotenoidów są głównie warzywa i owoce o barwie żółtej, pomarańczowej i zielonej takie jak: marchew, papryka, morele bądź brzoskwinie.

Zapotrzebowanie:

Grupa, płeć, wiek Zapotrzebowanie w µg
Dzieci 400 – 500
Mężczyźni 900
Kobiety 750
Ciąża
Laktacja
1200 - 1300

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: