Truskawki czyli bomba witaminowa

Truskawki czyli bomba witaminowa

Co roku kuszą nas smakiem, pięknym czerwonym kolorem i wspaniałym aromatem, ale nie tylko… Truskawki to owoce posiadające bardzo wysoką wartość odżywczą. Są bogate w witaminy (witaminę C, PP, B) a także składniki mineralne takie jak fosfor, magnez i mangan. Owoce truskawek charakteryzują się także względnie wysokim udziałem kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego oraz salicylowego). Dzięki dużej ilości olejków eterycznych truskawki należą do najbardziej aromatycznych owoców. Obfitują także w duże ilości błonnika pokarmowego. W 90% składają się z wody, są moczopędne, wspomagają pracę nerek.

Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tą witaminę. Witamina C jest swoistym antyoksydantem, uelastycznia nabłonek naczyń włosowatych, poprawia pracę serce a także chroni organizm przez infekcjami – skutecznie zwalcza procesy zapalne.

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż mandarynki, pomarańcze i inne owoce cytrusowe.

Truskawki zawierają znaczne ilości flawonoidów (wspomagają one pracę układu sercowo – naczyniowego), a zwłaszcza z grupy flawanoli – katechinę i grupy flawonowi – kampferol.

Kolejna dobra wiadomość jest taka, że truskawki są owocami niskokalorycznymi – 100 g owoców dostarcza 28 kcal energii, dlatego jedzenie truskawek to żaden grzech!

Charakterystyczna dla truskawek jest duża zmienność w ich składzie chemicznym, zależna przede wszystkim od odmiany i warunków uprawy. Dotyczy ona zarówno zawartości węglowodanów, kwasów, związków aromatycznych jak i witamin. Owoce dojrzewające przy słonecznej pogodzie są zasobniejsze w witaminę C i zawierają więcej cukrów(fruktoza, galaktoza oraz niewielkie ilości sacharozy) w stosunku do kwasów, natomiast dojrzewające w deszczowej pogodzie i przy niższej temperaturze zawierają mniej cukrów w stosunku do kwasów i znacznie mniej witaminy C.

Obecna w truskawkach kwercetyna jest swoistym środkiem przeciwzapalnym, obniża ryzyko występowania miażdżycy, ma także właściwości przeciwnowotworowe.

Pamiętajmy jednak, że owoce truskawek oprócz wielu prozdrowotnych walorów są także bardzo uczulające. Jeśli zauważycie na swoim ciele wysypkę bądź inne objaw alergenne postarajcie się wyeliminować je z diety przynajmniej na kilka dni.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: