Tłuszcze
Tłuszcze to związki pokarmowe, które odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Są składnikami błon komórkowych oraz hormonów a także są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii.
Tłuszcze zwane inaczej lipidami należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd.
- Do lipidów zalicza się też pochodne lipidów naturalnych i pokrewne im związki, które zachowują cechy lipidów. Lipidy występują we wszystkich żywych organizmach.
Funkcje tłuszczu w organizmie
- Tłuszcze są to najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, z 1 g tłuszczów wyzwalają się 9 kcal
- są wygodnym i głównym źródłem materiału zapasowego (umożliwiają robienie przerw między posiłkami, podczas pracy, umożliwiają funkcjonowanie organizmu poza strefą neutralności cieplnej - utrzymywanie temperatury ciała)
- nagromadzony w tkance tłuszcz chroni przed nadmiernym wydzieleniem ciepła, pozwala na adoptowanie się w niskiej temperaturze, wewnątrz organizmu utrzymuje narządy w stałym położeniu, zapobiega ich przemieszczaniu się
- odłożone w organizmie lipidy są magazynem wody, 30-50% tkanki tłuszczowej stanowi woda, spalenie 100 g tkanki tłuszczowej wyzwala 107 g wody
- mieszane tłuszcze pożywienia są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT
- tłuszcze w pożywieniu oszczędzają gospodarkę białkami i witaminami z grupy B
- mają dużą wartość sytną - hamują wydzielanie soku żołądkowego, podnoszą smak potraw
- pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych.
Zapotrzebowanie na tłuszcz
- Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Powinny to być tłuszcze nienasycone, nie utwardzane chemicznie, pozbawione izomerów trans.
Ze względu na budowę chemiczną lipidy można podzielić na:
- Lipidy proste - estry kwasów tłuszczowych i alkoholi.
- Lipidy właściwe
- Woski
- Lipidy złożone - związki zawierające oprócz kwasów tłuszczowych i alkoholi także inne składniki.
- Fosfolipidy
- Glikolipidy
- Inne lipidy złożone
- Lipidy pochodne - pochodne lipidów prostych i złożonych, powstałych przede wszystkim w wyniku ich hydrolizy, zachowując ogólne właściwości lipidów.
- Kwasy tłuszczowe
- Alkohole
- Węglowodory
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- Tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych, których budowa chemiczna determinuje podział tych związków na kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone (monoenowe) i wielonienasycone (polienowe).
- NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) omega-3, -6 i -9 stanowią jeden ze składników budulcowych komórek, od których to zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zwłaszcza serce i naczynia krwionośne są chronione dzięki kwasom.
- biorą udział w metabolizmie cholesterolu (zwłaszcza kwas arachidonowy) i jego transporcie (przeszło połowa estrów cholesterolu występuje w postaci połączeń z kwasem linolowym, co ułatwia ich rozprowadzenie w organizmie, obniżają poziom cholesterolu we krwi),
- hamują agregację płytek krwi, powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych, w tym i wieńcowych, działają antyarytmicznie,
- są prekursorami do biosyntezy prostaglandyn i prostacyklin,
- biorą udział w transporcie wody i elektrolitów przez błony biologiczne,
- regulują wydalanie jonów sodu z organizmu.
Niedobory NNKT mogą powodować:
- zahamowanie wzrostu i spadek przyrostu masy,
- zmiany skórne i wypadanie włosów,
- zwiększona wrażliwość na zmiany alergiczne i zakażenia bakteryjne,
- spadek napięcia mięśnia sercowego (mniejsza siła skurczu, gorsze krążenie, obrzęki).
Gdzie w żywności powinniśmy szukać niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych?
OMEGA-6
- oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron, krokoszowy
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- orzechy pistacjowe
OMEGA-9
- orzechy: pistacjowe, makadamia, laskowe, nerkowce
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- oliwki
- migdały
- awokado