Sód

Sód


Sód jest zawarty w płynie pozakomórkowym otaczającym komórki naszego organizmu, w tym także w osoczu krwi. Podobnie jak potas odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Jest najczęściej czynnikiem wywołującym wzrost ciśnienia tętniczego krwi, dlatego też nie powinien być stosowany w nadmiarze przez osoby cierpiące na nadciśnienie. Sód jest wydalany z organizmu człowieka wraz z moczem, kałem i potem.



Rola sodu:

  • Wspólnie z potasem uczestniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych
  • Chroni organizm przed dużymi ubytkami wody (8 g sodu zatrzymuje w organizmie 1 litr wody)
  • Stymuluje wydzielanie potu
  • Bierze udział w transporcie składników mineralnych i witamin
  • Utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne w tkankach
  • Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych
  • Wspomaga trawienie pokarmu i pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego w żołądku przez komórki okładzinowe

Objawy niedoboru:

Niedobory sodu w organizmie mogą prowadzić do szybkiego odwodnienia. Przyczynami utraty sodu mogą być biegunki, wymioty, nadmierne pocenie się oraz stany patologiczne takie jak niedoczynność tarczycy oraz choroby nerek. Odwodnienie na skutek niedoborów sodu może być także wywołane stosowaniem leków moczopędnych. W innych sytuacjach niedobór raczej nie występuje. We współczesnym świecie produkty o znacznej zawartości soli stanowią problem nadmiernego spożywania sodu
a nie jego niedoborów.

Objawy nadmiaru:

  • Nadciśnienie tętnicze krwi
  • Obrzęki
  • Utrata wody – nadmierne pocenie się
  • Wymioty
  • Biegunki

Najlepsze źródła naturalne:

  • Sól kuchenna
  • Płatki kukurydziane
  • Ryby wędzone
  • Chleb pszenny
  • Chleb graham
  • Chleb żytni razowy
  • Mięso
  • Buraki
  • Marchew
  • Botwina
  • Skorupiaki

Największa ilość sodu zawarta jest w produktach przetworzonych z racji na duży udział soli dodanej.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: