Potas (K)
Potas jest kationem występującym w organizmie w największych ilościach (oprócz sodu). Gromadzi się głównie w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, w tym w tkance mięśniowej. Pierwiastek ten ma właściwości zasadowe i jest niezwykle aktywny. Wraz z sodem zapewnia utrzymanie równowagi sodowo – potasowej organizmu.
Korzystna rola potasu:
- Potas stymuluje czynność nerek
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi
- Pomaga w wydalaniu produktów przemiany materii
- Zwiększa dostępność tlenu do komórek mózgowych, poprawia myślenie i zapewnia lepszą koncentrację
- Jest katalizatorem wielu ważnych reakcji zachodzących w organizmie
- Warunkuje utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej organizmu
- Utrzymuje prawidłową kurczliwość mięśni
Objawy niedoboru
- Nadciśnienie
- Obrzęki
- Osłabienie, zmęczenie, nerwowość
- Biegunki, nudności, wymioty
- Zapalenie stawów
- Gromadzenie się kwasu mlekowego w tkankach oraz zakwaszenie organizmu
- Zapalenie stawów
Objawy nadmiaru
- Toksyczna dawka to około 18 g potasu na dzień – jest przyczyną toksycznego zatrucia organizmu oraz skutkuje zatrzymaniem czynności serca. Zdrowa i racjonalna dieta, bez nadmiernej suplementacji zapewnia odpowiednią podaż potasu.
Najlepsze źródła pokarmowe
- Warzywa (warzywa liściaste, pomidory, ziemniaki gotowane oraz pieczone w łupinach, marchew, zielona pietruszka, seler, kapusta)
- Owoce cytrusowe, banany, ananasy, śliwki, porzeczki
- Owoce suszone
- Suche nasiona roślin strączkowych
- Produkty zbożowe z pełnego przemiału: pieczywo razowe, kasza gryczana
Zwiększona podaż sodu w diecie pochodząca głównie z soli kuchennej może spowodować obniżenie ilości przyjmowanego potasu lub skutkować nadmiernym wydalaniem tego pierwiastka z organizmu.
Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze:minerwa322014-02-17 09:17:53
od 3 miesięcy borykam się z niedoborem potasu, początkowo myślałam, że to zwykły niedobór magnezu, ale jonogram wykazał prawdziwą przyczynę mojego samopoczucia, teraz przyjmuję duże ilości warzyw i owoców w swojej diecie, piję sok pomidorowy zamiast słodkich napoi ;)