Pięć warzyw, które oczyszczają organizm z toksyn

Pięć warzyw, które oczyszczają organizm z toksyn

Detoks oraz oczyszczające głodówki stały się ostatnio bardzo popularne. Wątroba i nerki, to dwa bardzo ważne narządy, które biorą udział w procesie detoksykacji, czyli odtruwania organizmu z toksyn. Co możemy zrobić, aby je wspomóc? Przede wszystkim należy postawić na zdrowe odżywianie a co najważniejsze spożywanie wraz z dietą warzyw bogatych w antyoksydanty.






Brokuły

Brokuł oczyszcza organizm z toksyn

Brokuły są jednym z najlepszych źródeł witamin i minerałów. Odznaczają się dużą zawartością witaminy C, beta karotenu, a także wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Dietę bogatą w brokuły ze względu na dużą zawartość witaminy C zaleca się również osobom z nadciśnieniem tętniczym i podwyższonym cholesterolem. Witamina ta ma wpływ na uelastycznienie naczyń włosowatych oraz pomaga w ich regeneracji.

Cebula

Cebula oczyszcza organizm z toksyn

Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że cebula wykazuje działanie leku wzmacniającego serce, diuretyczne, przeciwastmatyczne, przeciwbakteryjne (hamujące rozwój paciorkowców i gronkowców oraz bakterii takich jak Salmonella i Shigella). Aktywnym lotnym związkiem zawierającym siarkę i występującym w cebuli jest dwusiarczek allilowo-propylowy, któremu przypisuje się działanie lecznicze zbliżone do leków przeciwcukrzycowych.

Burak

Burak oczyszcza organizm z toksyn

Burak ćwikłowy dzięki dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (zwłaszcza betaniny i choliny) ma właściwości antyrakowe oraz regulujące trawienie.

Szpinak

Szpinak oczyszcza organizm z toksyn

Szpinak to wyjątkowo cenny surowiec - zasobny w potas, wapń, magnez, wapń, żelazo a także w witaminę C oraz beta karoten. Zaliczany jest to warzyw najbogatszych w antyoksydanty. Zasobny jest między innymi w luteinę oraz kwercetynę. Działa przeciwszkorbutowo, przeciw anemicznie, krwiotwórczo i wzmacnia pracę serca. Odtruwa i odmładza organizm.

Papryka

Papryka oczyszcza organizm z toksyn

Części jadalne papryki szczególnie czerwonej charakteryzują się dużą zawartością witaminy C, beta karotenu oraz bioflawonoidów i związków mineralnych takich jak potas. Wszystkie te związki wykazują prozdrowotne działanie na zdrowie człowieka. Głównie bioflawonoidy oraz beta karoten to związki, którym przypisuje się działanie przeciwrakowe. Flawonoidy (silne antyutleniacze) we współdziałaniu z witaminą C współczesna medycyna uznaje za lek wzmacniający włosowate naczynia krwionośne.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: