Owoce dobre na wiele schorzeń

Owoce dobre na wiele schorzeń

Owoce takie jak maliny, borówki, aronia, porzeczki lub jeżyny mają bardzo cenne właściwości dla zdrowia. Odznaczają się dużą ilością witamin i składników mineralnych a także błonnika pokarmowego oraz flawonoidów. Cenne dla zdrowia związki mają wpływ na wiele schorzeń, są smaczne i bardzo aromatyczne. Sprawdź, co daje dieta bogata w owoce o ciemnej barwie.

Twoja dieta powinna zawierać przynajmniej dwie porcje owoców dziennie. Zastanawiasz się jakie właściwości zdrowotne mają owoce o ciemnym zabarwieniu skórki? Jak wiadomo jeżyny, aronia i porzeczka czarna mają korzystny wpływ na wiele schorzeń, poprawiają samopoczucie oraz za sprawą zawartych w nich składników wymiatają z organizmu wolne rodniki.

Jeżyna:

jeżyny

Jeżyna to owoc o wielu walorach zdrowotnych. Składem chemicznym do złudzenia przypomina malinę, choć posiada nieco więcej składników mineralnych. Najbardziej zasobna jest w witaminę P. Podobnie jak maliny, jeżyny odznaczają się dużą ilością kwasów organicznych takich jak: kwas cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, salicylowy a także olejków eterycznych posiadających właściwości przeciwzapalne. Jeżyny są zasobne we flawonoidy: epikatechinę, katechinę oraz kwercetynę. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego oraz pektyn. Owoce jeżyny mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, wpływają także kojąco na układ nerwowy. Sok z jeżyn warto stosować szczególnie w okresie przeziębienia.

Malina

maliny

Owoce maliny są bogate w błonnik pokarmowy i pektyny. Posiadają dużą ilość olejków eterycznych, garbników a także kwasu salicylowego, odpowiedzialnych za ich właściwości napotne i antyseptyczne. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, która ma działanie przeciwzapalne, odpowiada za dobry wygląd skóry, włosów i paznokci a także wymiata wolne rodniki. Owoce o ciemnej barwie posiadają duże ilości witaminy P, są również zasobne we flawonoidy.

Winogrona

winogrona

Winogrona jak wiecie odznaczają się dużą ilością cukrów, mają w związku z tym także wysoką wartość energetyczną. Bogactwo rozmaitych związków aromatycznych nadaje winogronom bardzo specyficzny smak. Ciemne owoce winogron zwierają związki polifenolowe, które wpływają korzystnie na układ sercowo – naczyniowy. Winogrona zwierają także substancję zwaną resweratolem, który hamuje rozwój raka.

Porzeczka czarna

czarna porzeczka

Porzeczki szczególnie czarne należą do owoców najbardziej zasobnych w witaminę C. Zawierają dużą ilość beta karotenu, witaminy PP i E a także składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, wapń oraz potas. Porzeczki zwłaszcza czarne to owoce bardzo aromatyczne dzięki dużej zawartości olejków eterycznych. Owoce porzeczki czarnej należą do najzasobniejszych we flawonoidy z grupy antocyjanów.

Borówka

borowka

Borówka odznacza się wysoką wartością odżywczą, bardzo podobną do jagód leśnych. Zawiera także duże ilości cukrów, pektyn oraz witamin a zwłaszcza beta karotenu. Jagody borówki posiadają duże ilości flawonoidów.

Aronia

aronia

Owoce aronii są bogatym źródłem witamin (P, E, PP, beta karotenu oraz witamin z grupy B), składników mineralnych oraz antocyjanów. Są szczególnie cenne ponieważ posiadają bardzo małą ilość niekorzystnych dla człowieka związków chemicznych (mała skłonność do kumulowania pestycydów i azotanów).

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: