Otyłość to już problem społeczny
Otyłość to już problem społeczny
Ponad ½ dorosłej populacji amerykańskiej ma nadwagę a 1/3 jest otyła. W
Stanach Zjednoczonych 19% dzieci (6-11 lat) i 7% nastolatków ma
nadwagę, natomiast 25% mężczyzn
i 45% kobiet aktualnie jest na diecie
odchudzającej. Zastraszające? Na pewno tak, jeśli weźmiemy pod uwagę
fakt, że otyłość rozwija się też w naszym społeczeństwie w
zastraszającym tempie. Z 8-letnich badań NHANES wynika, że ponad 90% osób w wieku 20-40 lat spożywa
o około 50 kcal więcej niż zużywa jego organizm (odpowiada to np. 1 jabłku). W skali roku odpowiada to średniemu przyrostowi masy ciała o 1 kg, w skali 8 lat około 7-8 kg.
Definicja otyłości
Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem
tkanki tłuszczowej powyżej wyznaczonej normy, prowadzącym do
upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka i zwiększenia ryzyka
chorobowości i śmiertelności. Otyłość to nie tylko choroba sama w sobie,
ale także czynnik wywołujący wiele innych schorzeń takich jak:
cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, zawały i
udary, nowotwory złośliwe i wiele innych.
Przyczyny otyłości
Do otyłości prowadzi szereg czynników zarówno egzogennych (środowiskowych) jak i endogennych (wewnątrzustrojowych). Trudno znaleźć dwa podobne przypadki otyłości, dlatego wymaga ona indywidualnych metod terapeutycznych.
Co zyskujemy dzięki walce z otyłością
Według badań redukcja masy ciała tylko o 1 kg przyczynia się do obniżenia w surowicy krwi poziomu całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL o 1%, trójglicerydów o 2-3% i wzrostu cholesterolu HDL o 1-2%
Redukcja masy ciała o 1 kg u pacjentów z cukrzycą i BMI > 25 kg/m2 wydłuża oczekiwaną długość życia o 2-3 miesiące.
Obniżenie masy ciała o 5-10% sprzyja cofnięciu się dolegliwości związanych z otyłością.
Zmniejszeniu ulegają także:
- Bóle stawów kolanowych i biodrowych
- Zadyszka
- Uczucie zmęczenia
- Uczucie ciężkich nóg
- Chrapanie
- Zaburzenia miesiączkowania
- Nadmierne pragnienie u pacjentów z cukrzycą typu 2
Zalecenia podczas kuracji odchudzającej
- Wiele restrykcyjnych i niskokalorycznych diet wymaga dodatkowej suplementacji witaminami oraz składnikami mineralnymi takimi jak kwas foliowy, niacyna, wapń, magnez, potas czy żelazo. Dlatego zawsze przed rozpoczęciem terapii odchudzającej warto skontaktować się z dietetykiem, który ustali dla Ciebie cele oraz dobierze właściwy plan żywieniowy.
- Pamiętajmy, aby zjadać 4-5 posiłków dziennie. Ma to szczególne znaczenie dla osób, które chorują na cukrzycę, gdzie zalecane jest spożywanie regularnych, częstych i mało objętościowych posiłków.
- Przerwy między posiłkami nie powinny być krótsze niż 3 godziny
- Podczas kuracji odchudzającej należy pić wodę niegazowaną. Najlepiej jeśli wypija się około 2 litrów wody dziennie
Na co dzień spożywamy wraz z dietą o wiele więcej kalorii niż mogłoby się wydawać, wynika to często z naszej nieświadomości:
Przykład?
- Bez cukrowy sucharek ma 40 kcal a kawałek macy 69 kcal (4 sucharki = 160 kcal)
- Podobnie błędne jest traktowanie soków owocowych jako płynów zaspokajających pragnienie (1 szklanka wody = 0 kcal, podczas gdy 1 szklanka soku owocowego = 100 kcal)
- Produkty takie jak sucharki i soki owocowe oczywiście mogą znajdować się w naszej diecie, ale ich wartości kaloryczne powinny być brane pod uwagę w całodziennym jadłospisie
- Napoje alkoholowe również obfitują w duże ilości kalorii – 0,5 l piwa dostarcza 250 kcal, kieliszek koniaku (40 g) – 94 kcal, a kieliszek wina (100 g) – 68 kcal