Oczyszczające koktajle

Oczyszczające koktajle

Pyszne i zdrowe koktajle, które doskonale oczyszczają nasz organizm z toksyn, są orzeźwiające a w dodatku niskokaloryczne. Takie koktajle warto spożywać przynajmniej 2 razy w tygodniu. Dziś przedstawiamy koktajle owocowo-warzywne, które są dla organizmu doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, orzeźwiają nie tylko nasze ciało, ale także duszę. Pamiętajmy, że okres letnio-jesienny w naszym klimacie stanowi doskonałą kopalnię niezliczonych gatunków świeżych warzyw i owoców.

Co sądzicie o truskawkowym koktajlu z dodatkiem mleka? Taki posiłek to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu.

Jak wiadomo truskawki zawierają dużą ilość witaminy C, która należy do witamin antyoksydacyjnych, zapobiega powstawaniu infekcji, wzmacnia układ odpornościowy oraz korzystnie wpływa na układ krążenia. Truskawki zawierają dużą ilość kwasów organicznych oraz olejków eterycznych, przez co należą do jednych z najbardziej aromatycznych owoców.

Dodatek mleka do truskawkowego koktajlu jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Warto przypomnieć, że wapń to pierwiastek bardzo ważny dla zdrowia naszych kości i zębów. U dzieci jest on niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju układu kostno-szkieletowego.

Koktajl truskawkowy

Skład:

  • 400 g truskawek
  • 1/2 szklanki mleka
  • Płatki owsiane do posypania (opcjonalnie)

Koktajl z jarmużem i melonem

Podstawowym składnikiem tego zielonego koktajlu jest jarmuż. To właśnie on gwarantuje piękną oraz intensywnie zieloną barwę koktajlu. Stanowi szczególnie bogate źródło witaminy C oraz beta karotenu. Jest także źródłem witamin z grupy B a także składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia i żelaza.

Koktajl z jarmużem

Skład:

  • 1/2 melona
  • 1 banan
  • 2 gałązki selera naciowego
  • duża garść świeżych liści jarmużu

Koktajl z marchwi i pomarańczy

Skład:

  • 4 marchwie
  • 1 pomarańcza

Owoce pomarańczy są zasobne przede wszystkim w witaminę C, cukry oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas i fosfor. Są również bogatym rezerwuarem błonnika pokarmowego. Marchew jest cennym źródłem karotenu a także potasu.

W koktajlu tym mamy do czynienia z witaminami antyoksydacyjnymi, które chronią ustrój przed występowaniem stresu oksydacyjnego, w wyniku którego może dochodzić do nieodwracalnych, patologicznych zmian strukturalnych i funkcjonowania w komórkach, tkankach i narządach. Powstające zmiany degeneracyjne stanowią klucz wyjaśniający mechanizm procesu starzenia się ustroju oraz wielu schorzeń. Do witamin antyoksydacyjnych zaliczamy witaminy E, C oraz beta-karoten.

Warto w tym miejscu podkreślić, że racjonalny sposób odżywiania, uwzględniający wysokie spożycie warzyw i owoców od 0,5 nawet do 1 kg dziennie, gwarantuje odpowiedni do zapotrzebowania „dowóz” witamin antyoksydacyjnych. Zapewnia także właściwą podaż innych składników odżywczych (błonnika, składników mineralnych), odgrywających istotna rolę w prewencji wielu schorzeń.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: