Zdrowie na talerzu – czyli nie samym mięsem żyje człowiek
Kolorowe warzywa oraz zdrowe dodatki na talerzu to podstawa zróżnicowanej diety. Zamiast codziennych porcji wędlin i tłustych podrobów mięsnych takich jak pasztety, kaszanka, kiełbasa zabierzmy do domu trochę warzyw i owoców. Zimą najczęściej spotykamy się ze stwierdzeniem, że „ nie ma warzyw”- jednak to nieprawda. W tym szczególnym czasie powinniśmy korzystać przede wszystkim z dostępnych warzyw okopowych takich jak seler, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń oraz z niedocenianych przez nas warzyw strączkowych takich jak (fasola, soczewica, ciecierzyca). Możemy z nich tworzyć różnorodne przepisy np. pasztety, pieczenie lub spożywać je w postaci tylko gotowanej (np. fasolka szparagowa mrożona).
Niech podstawą naszej diety będą węglowodany złożone takie jak rozmaite kasze, ryż naturalny, pieczywo wypiekane ze sprawdzonych składników. Chleb szczególnie na bazie różnorodnych mąk i kasz (np. kaszy gryczanej) dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych takich jak skrobia, białko, błonnik pokarmowy oraz wiele witamin i składników mineralnych.
Nie zapominajmy także o naszej spiżarni, w której znajduje się wiele bardzo wartościowych produktów spożywczych takich jak: ogórki kiszone, kapusta kiszona, koncentraty warzywne, pasty warzywne, powidła, przeciery pomidorowe lub pomidory suszone w oliwie itd.
Podstawową zaletą mięsa ryb, jajek, serów jest wysoka zawartość białka, które charakteryzuje się wysoką strawnością. Wysoką strawność wykazują także tłuszcze ryb, odznaczają się one ponad to dużą zawartością reszt kwasowych nienasyconych, w tym bardzo cennych z punktu żywienia kwasów cis o dwóch lub większej ilości wiązań podwójnych z grupy n-3. Badania z ostatnich lat dowodzą, że kwasy n-3 oraz n-6 mają bardzo cenne właściwości dla zdrowia. Obniżają poziom lipidów w osoczu krwi, usprawniają pracę mięśnia sercowego (hamują rozwój zmian miażdżycowych) oraz normalizują ciśnienie krwi, zmniejszają skłonność do powstawania zakrzepów. Ponad to kwasy te posiadają zdolność do hamowania powstawania zmian nowotworowych, intensywności reakcji zapalnych i alergicznych. Mają one także dobroczynny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso ryb ma w sobie bogate spektrum składników mineralnych takich jak fosfor, sód, magnez, żelazo, siarka, cynk, mangan, jod.
Z punktu widzenia żywieniowego najbardziej cenione są ryby morskie takie jak łosoś, makrela, szprot, sola, szczupak, dorsz, okoń. Stanowią one bardzo dobre źródło witamin A, D i E oraz witamin z grupy B. Witaminy te z wyjątkiem witamin z grupy B występują głównie z tłuszczach. Bardzo wartościowy jest tłuszcz występujący w wątrobach niektórych ryb takich jak tuńczyk lub makrela.