Moc przypraw dla zdrowia

Moc przypraw dla zdrowia

Od dana wiadomo, że przyprawy mają w sobie cudowną moc. Uważane niegdyś za afrodyzjaki egzotyczne przyprawy do dziś wykorzystywane są do leczenia najróżniejszych schorzeń.

Działanie przypraw jest bardzo różnorodne. Jedne łagodzą stany nerwowe i pobudzają apetyt, inne natomiast chronią przed zakażeniami i działają wspomagająco na układ trawienia. Pamiętajmy, że przyprawy jak wszystkie substancje mają różnorodne działanie w zależności od zastosowanej dawki. Przyprawy mogą działać na nasze zdrowie pozytywnie jak i negatywnie. W małych ilościach łagodzą nudności i pobudzają krążenie, w większych natomiast mogą wywoływać bóle głowy (wanilia) lub omdlenia i omamy (gałka muszkatołowa).

Goździki - gdy bolą zęby

Goździki

Goździki używane są powszechnie do dziczyzny, marynat, pasztetów, stanowią także składnik przyprawy korzennej stosowanej do pierników. Mają działanie antyseptyczne, dobrze wpływają na problemy trawienne, łagodzą wymioty i biegunki, działają leczniczo na wrzody żołądka, łagodzą bóle zębów (są używane jako składnik wielu substancji stosowanych w stomatologii).

Imbir – kiedy twoja odporność spada

Imbir

Imbir to przyprawa, która ma intensywny zapach i nieco piekący smak. Używa się go do ciast i deserów a także do zup. Ma działanie rozgrzewające, działa napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Pobudza krążenie, chroni przed zakrzepami, łagodzi bóle mięśni i stawów. Działa wspomagająco w leczeniu astmy: ułatwia pozbycie się śluzu z płuc.

Cynamon – jeśli masz cukrzycę

Cynamon

Cynamon to niezwykle aromatyczna przyprawa, bardzo powszechnie stosowana do dań słodkich (jabłek, gruszek, czekolady) a także do dań mięsnych. Działa wspomagająco w leczeniu cukrzycy – obniża i utrzymuje stały poziom cukru we krwi, reguluje poziom cholesterolu.

Wanilia – na pobudzenie apetytu

Wanilia

Wanilia to bardzo szlachetna przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Stosowana jest do kremów, puddingów, lodów i kremów. Wzbogaca smak mięs i owoców morza. Wanilię dodaje się także do likierów i do ciast. Doskonale wpływa na pobudzenie apetytu i trawienia.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: