Magnez (Mg)

Magnez (Mg)

Magnez występuje w organizmie człowieka w ilości około 20-25 g. Pierwiastek ten jest niezbędny do metabolizmu witaminy D2 oraz do budowy kości i zębów. Bierze udział w przemianie węglowodanów, jest katalizatorem wielu ważnych enzymów oraz ma istotne znaczenie w regulacji ciśnienia krwi. Magnez jest niezbędny do aktywnego transportu sodu i potasu a także przyspiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym. Najlepszym jego rezerwuarem jest tkanka kostna oraz mięśnie. Niska zawartość magnezu w krwinkach czerwonych uszkadza ich błony komórkowe, powoduje zmniejszenie czasu ich żywotności a w konsekwencji prowadzi do niedokrwistości.



Rola magnezu:

  • Podobnie jak wapń i fosfor buduje kości i zęby
  • Reguluje częstość pracy serca
  • Zwalnia procesy starzenia się
  • Zapewnia prawidłowe funkcje prostaty
  • Działając na mózg działa antystresowo

Objawy niedoboru:

  • Nadpobudliwość nerwową, drgawki
  • Zaburzenia krążenia, arytmia oraz zawał serca
  • Powiększenie prostaty
  • Nocne moczenie
  • Niedokrwistość (jego niedobory przyczyniają się do uszkodzenia błon komórkowych)
  • Osłabienie siły mięśniowej
  • Wzrost stężenia kwasów tłuszczowych i cholesterolu
  • Rozwój miażdżycy tętnic
  • Odporność na insulinę i upośledzenie jej wydzielania

Objawy nadmiaru:

  • Biegunki
  • Upośledzone przewodnictwo nerwowo-mięśniowe (podrażnienie mięśni szkieletowych oraz mięśnia sercowego)
  • Obniżone wchłanianie i wykorzystanie wapnia

Najlepsze źródła pokarmowe:

  • Warzywa liściaste, figi, cytryny, grapefruity , jabłka, zarodki pszenne, kasza gryczana, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, kakao, czekolada gorzka, owoce morza
  • Średnie ilości magnezu występują w serach podpuszczkowych, rybach, szpinaku, kukurydzy, groszku oraz kaszy jęczmiennej
  • Mniejsze ilości magnezu występują w jajach, mleku, jogurtach, jasnym pieczywie i mące, ryżu, rybach (karp, śledź) oraz ziemniakach

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: