Fosfor (P)

Pierwiastek ten stanowi około 1% masy ciała dorosłego człowieka. W organizmie występuje
w związkach organicznych i nieorganicznych. Obok wapnia jest głównym składnikiem układu kostnego, 80% jego ogólnej ilości znajduje się w kościach w postaci fosforanów wapniowych. Pozostała ilość fosforu zawarta jest w tkankach i płynach ustrojowych. Fosfor wchłania się
w jelicie cienkim.
Rola fosforu:
- Fosfor ma wpływ na odpowiednią mineralizację oraz kondycję kości i zębów
- Ułatwia wzrost i regenerację tkanek
- Wchodzi w skład białek, węglowodanów, tłuszczów oraz kwasów nukleinowych, które biorą udział w bardzo ważnych dla organizmu procesach biochemicznych
- Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie nerwów
- Wpływa na wchłanianie wapnia
- Utrzymuje równowagę kwasowo – zasadową organizmu
- Bierze udział w przekształcaniu kwasów tłuszczowych
Objawy niedoboru:
- Słabe kości i zęby
- Krwawienie z dziąseł
- Bóle stawów
- Osłabienie
Niedobory fosforu występują obecnie bardzo rzadko ponieważ jest to pierwiastek bardzo rozpowszechniony we współczesnej żywności. W przypadku niedoborów organizm ma możliwość mobilizacji fosforu z kości w celu uzupełnienia jego braku.
Objawy nadmiaru:
Przy odpowiedniej ilości witaminy D w organizmie nadmiar fosforu w diecie nie stanowi poważniejszego zagrożenia dla zdrowia. Nadmiar fosforu niekorzystnie wpływa natomiast przy niedoborach wapnia. Przy zbyt niskiej zawartości wapnia w organizmie dochodzi bowiem pod wpływem podwyższonej ilości fosforu do zmniejszenia stężenia wapnia we krwi. Stosunek wapnia do fosforu powinien być utrzymany na poziomie 1:1.
Naturalne źródła pokarmowe:
- Ryby
- Mięso i jego podroby
- Kasza gryczana
- Suche nasiona roślin strączkowych
- Ziarna zbóż
- Groszek zielony
- Sery twarogowe
- W mniejszych ilościach fosfor występuje także w warzywach, owocach, ziemniakach, mleku oraz pieczywie jasnym