Fosfor (P)

Fosfor (P)


Pierwiastek ten stanowi około 1% masy ciała dorosłego człowieka. W organizmie występuje
w związkach organicznych i nieorganicznych. Obok wapnia jest głównym składnikiem układu kostnego, 80% jego ogólnej ilości znajduje się w kościach w postaci fosforanów wapniowych. Pozostała ilość fosforu zawarta jest w tkankach i płynach ustrojowych. Fosfor wchłania się
w jelicie cienkim.





Rola fosforu:

  • Fosfor ma wpływ na odpowiednią mineralizację oraz kondycję kości i zębów
  • Ułatwia wzrost i regenerację tkanek
  • Wchodzi w skład białek, węglowodanów, tłuszczów oraz kwasów nukleinowych, które biorą udział w bardzo ważnych dla organizmu procesach biochemicznych
  • Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie nerwów
  • Wpływa na wchłanianie wapnia
  • Utrzymuje równowagę kwasowo – zasadową organizmu
  • Bierze udział w przekształcaniu kwasów tłuszczowych

Objawy niedoboru:

  • Słabe kości i zęby
  • Krwawienie z dziąseł
  • Bóle stawów
  • Osłabienie

Niedobory fosforu występują obecnie bardzo rzadko ponieważ jest to pierwiastek bardzo rozpowszechniony we współczesnej żywności. W przypadku niedoborów organizm ma możliwość mobilizacji fosforu z kości w celu uzupełnienia jego braku.

Objawy nadmiaru:

Przy odpowiedniej ilości witaminy D w organizmie nadmiar fosforu w diecie nie stanowi poważniejszego zagrożenia dla zdrowia. Nadmiar fosforu niekorzystnie wpływa natomiast przy niedoborach wapnia. Przy zbyt niskiej zawartości wapnia w organizmie dochodzi bowiem pod wpływem podwyższonej ilości fosforu do zmniejszenia stężenia wapnia we krwi. Stosunek wapnia do fosforu powinien być utrzymany na poziomie 1:1.

Naturalne źródła pokarmowe:

  • Ryby
  • Mięso i jego podroby
  • Kasza gryczana
  • Suche nasiona roślin strączkowych
  • Ziarna zbóż
  • Groszek zielony
  • Sery twarogowe
  • W mniejszych ilościach fosfor występuje także w warzywach, owocach, ziemniakach, mleku oraz pieczywie jasnym
Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: