Dieta antycholesterolowa

Dieta antycholesterolowa

Dieta antycholesterolowa to dieta, która poprzez spożywanie odpowiedniego rodzaju pokarmów a także zwracania uwagi na pewne gastronomiczne szczegóły pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi a tym samym mniejsze ryzyko wystąpienia niektórych chorób takich jak np. miażdżyca tętnic.

Cała kuracja dietetyczna trwa 8 tygodni. Po tym czasie wyedukowany konsument może już sam podejmować decyzje dotyczące spożywania odpowiednich produktów spożywczych oraz codziennych jadłospisów. Dieta charakteryzuje się ogólnym obniżeniem ilości tłuszczu ogółem dostarczanego wraz z dietą.

Lista produktów:

  • 100 g chudej wołowiny na osobę
  • Chude i tłuste ryby bez panierki
  • Mleko odtłuszczone lub beztłuszczowe
  • Produkty mleczne fermentowane niskotłuszczowe
  • Białka jaj
  • Warzywa roślin strączkowych
  • Chudy ser
  • Płatki zbożowe bez dodatku cukru oprócz kukurydzianych
  • Owoce susz, rodzynki
  • Wszystkie warzywa, z wyjątkiem awokado, które należy stosować w bardzo małych ilościach np. do smarowania chleba zamiast masła
  • Owoce

Produkty niezalecane:

  • Jaja kurze całe
  • Tłuste mięso
  • Mięso mielone o nieznanej zawartości tłuszczu
  • Płatki zbożowe słodzone
  • Płatki kukurydziane
  • Tłuste mleko i sery
  • Ryby panierowane smażone
  • Produkty smażone w głębokim oleju np. frytki
  • Fast food

Co można a czego nie?

Na początek mięsa:
Ważne jest, aby wybierać chude mięsa. Nie trzeba rezygnować np. z chudej wołowiny, jeśli jest na niej widoczny tłuszcz lub łój należy go odkroić.
Należy zwracać szczególną uwagę na mięso mielone, ponieważ może ono zawierać ukryty wewnątrz tłuszcz. Dlatego warto mielić i porcjować mięso własnoręcznie a następnie przechowywać w zamrażalniku i wykorzystywać do rozmaitych potraw. Wołowinę można zastąpić cielęciną, która zawiera mniej tłuszczu. Małą zawartością tłuszczu charakteryzuje się także mięso drobiowe.

Ryby:
Ryby zawierają ochronny dla serca tłuszcz. Można spożywać je w postaci sałatek np. z tuńczyka lub też wykorzystywać ryby surowe i mrożone pamiętając jednak, aby nie obtaczać ich w bułce i jajku tzw. panierce, która oprócz dużej ilości kalorii zawiera także dużo cholesterolu. Ważna jest odpowiednia technika kulinarna przyrządzania potraw. Ryby najlepiej piec w foli aluminiowej, dusić lub gotować. Należy wystrzegać się procesu smażenia.

Jaja:
Są dobrym rezerwuarem białka, jednak obfitują także w duże ilości cholesterolu. Jedno jajko zawiera od 200 do 250 mg cholesterolu, kiedy norma dziennego spożycia cholesterolu wynosi do 300 mg. Jaja są niezalecanym produktem w diecie antycholesterolowej. Jednak można spożywać samo białko z jaj, bez żółtka, ponieważ nie posiada ono cholesterolu, lecz głównie proteinę.

Mleko:
Mleko jest dobrym nośnikiem wapnia. Cholesterol występuje tam gdzie jest tłuszcz. Z tego powodu należy wybierać mleko odtłuszczone lub beztłuszczowe.
Przy wyborze serów należy kierować się zawartością w nich tłuszczu. W diecie niskocholesterolowej zalecane są sery chude, ewentualnie sery takie jak parmezan w niewielkich ilościach, 1 łyżka startego parmezanu zawiera około 1,5 g tłuszczu, ale 10 g tego sera w postaci niestartej lecz plastra zawiera aż 28 g tłuszczu

Lista zakupów owoców i warzyw:
Dozwolone do spożycia są wszystkie owoce oprócz awokado. Warzywo to można spożywać, ale tylko w niewielkich ilościach np. smarując chleb zamiast masła. Choć nie zawiera ono cholesterolu jednak obfituje w dużą ilość tłuszczu (16,4 g na 100 g porcji). Poza tym można spożywać wszystkie owoce i warzywa w postaci zarówno mrożonej jak i surowej. Należy pamiętać jedynie o tym, aby owoce nie były w zalewach wysoko słodzonych, ponieważ cukier w organizmie również przekształca się w tłuszcz. Zwiększanie ilości tłuszczu w diecie do bardzo wysokich, niezalecanych poziomów może być przyczyną wzrostu poziomu cholesterolu w surowicy krwi.

Produkty zbożowe:
Produkty takie jak chleb, makarony czy mąka są podstawą codziennej diety. Zawierają dużo błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Jednak są one także rezerwuarem dużej ilości tłuszczu oraz cholesterolu. Zwykle pieczywo nie powinno zawierać w swoim składzie jaj, jednak to się często zdarza. Należy więc zwykle pamiętać o czytania etykiet i wykazu składników zawartych na opakowaniu produktu.
Płatki zbożowe można spożywać na co dzień pamiętając jednak o tym, aby nie zaigrały one cukru.
Ciasta należy przygotowywać samodzielnie w domu, zastępując jaja innymi produktami lub ograniczając ich ilość.
W diecie niskocholesterolowej należy ograniczać nieco spożycie olejów. Np. podczas smażenia dodawać mniejszą ich ilość, wykluczyć z diety produkty pieczone w głębokim oleju np. frytki.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: